Πρόεδρος Ν.Δ.: «Μεγάλη τομή ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους». Προβληματισμός στους Δημάρχους

Κ. Μητσοτάκης και Δ.Σ. ΚΕΔΕ

“Εμβληματική μεταρρύθμιση που αποτελεί τομή στον τρόπο αντίληψης της οργάνωσης του κράτους” χαρακτήρισε την πρότασή του για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. 

 

«Πιστεύουμε σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση ότι το αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα από το συγκεντρωτικό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» που κάνει πράξη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της».

Ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι πρόκειται για μία θετική βάση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ν.Δ. και των δήμων, καθώς ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Ν.Δ. και της ΚΕΔΕ με στόχο τη βέλτιστη εξειδίκευση της πρότασης.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που προέρχεται από την κυβέρνηση περί αντισυνταγματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 102 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση που προτείνει κάνει πράξη την επιταγή του συγκεκριμένου άρθρου.

Μάλιστα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά με βάση το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος «γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Οπως είπε, «ο πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία ο ίδιος πληρώνει και ο αιρετός να λογοδοτεί και για τα έσοδα, αλλά και για τις δαπάνες».

Απαντώντας στο από πολλούς προβαλλόμενο επιχείρημα για το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «δημοσιονομική αλληλεγγύη», καθώς επανέλαβε ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού θα υπάρχει ένας «εξισορροπητικός μηχανισμός», ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους φτωχότερους δήμους –σε αυτούς δηλαδή των οποίων τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από τον τακτικό προϋπολογισμό– να μην έχουν κενό που θα οδηγούσε στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Προβληματισμός σε σημαντικό τμήμα των αιρετών

Προβληματισμένοι αποχώρησαν αρκετοί Δήμαρχοι από την συνάντηση ΚΕΔΕ και Κ. Μητσοτάκη στα γραφεία της Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι η σκοπιμότητα της συνάντησης μάλλον αποσκοπούσε στην εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων Πατούλη – Μητσοτάκη εν όψει των χρισμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μια άλλη ανάγνωση έκανε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, κάνοντας λόγο για “μια ακόμη γαλάζια φιέστα” ώστε να απαλυνθούν οι εντυπώσεις από την εξαγγελία Μητσοτάκη στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης”.

“Μπορεί η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. -είπε- να μοιάζει με ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης –πράγμα που παγίως ζητάει η ΚΕΔΕ– αλλά μένουν πολλά ζητήματα μετέωρα, τα οποία υποτίθεται ότι θα συζητηθούν στην επιτροπή εργασίας Ν.Δ. και ΚΕΔΕ “Επί της ουσίας -επισήμανε ο κ. Δ. Μπίμπας- ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε τίποτα”.

Αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης στην εξαγγελία του κ. Κ. Μητσοτάκη την χαρακτήρισε “πρόχειρη” “και γι’ αυτό”, όπως είπε, “δημιουργήθηκε το αλαλούμ με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσπαθούν να τη ‘μαζέψουν’, πολιτικά όμως η εξαγγελία του είναι απολύτως συνεπής με το πολιτικό σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.”.

Η εξαγγελία Μητσοτάκη, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, “δημιουργεί ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων, οι οποίοι, αν δεν έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτό το μέτρο είτε να παραδώσουν μέρος των κεντρικών αρμοδιοτήτων τους, βασικές λειτουργίες τους, σε ιδιώτες”.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι για το 2018, η τακτική χρηματοδότηση των δήμων έχει αυξηθεί κατά 5% και σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθεί το 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.