Στον συγγραφέα Ερβέ Λε Τελιέ το εφετινό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ

Ερβέ Λε Τελιέ

Ο Ερβέ Λε Τελιέ είναι ο νικητής του εφετινού λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ για το μυθιστόρημά του «L’ Anomalie».

Το Γκονκούρ, το πιο διάσημο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο, αρχικά ήταν να απονεμηθεί στις 10 Νοεμβρίου, αλλά τότε τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία ήταν ακόμη κλειστά, οπότε και η Ακαδημία Γκονκούρ, αποφάσισε να μεταφερθεί η απονομή στις 30 Νοεμβρίου, δύο 24ωρα μετά το άνοιγμά τους, συμβολικά για να στηριχθούν οι εκδόσεις και τα βιβλιοπωλεία.

«Στη Γαλλία είναι αρκετοί εκείνοι που αγοράζουν ένα βιβλίο τον χρόνο ή στις γιορτές παίρνουν για δώρο κάποιο βιβλίο και αυτό συνήθως είναι το βραβευμένο από την Ακαδημία Γκονκούρ», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Πιερ Ασουλίν, δημοσιογράφος, συγγραφέας, βιογράφος και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ κατά την επίσημη έναρξη του 2ου λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης,

Η σημερινή ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην τελική ψηφοφορία της επιτροπής του βραβείου, ο 63χρονος Λε Τελιέ επικράτησε 8-2 του Μαέλ Ρενουάρ που ήταν υποψήφιος με το βιβλίο L’ Historiographe du royaume και διαδέχτηκε τον Ζαν Πολ Ντιμπουά και το μυθιστόρημά του «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο».

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα αποκτήσει αυτό το βραβείο. Δεν περιμένουμε ποτέ να πάρουμε το Γκονκούρ όταν γράφουμε», δήλωσε κατά τη σημερινή εκδήλωση ο Λε Τελιέ, ο οποίος ήταν μαζί με τον Αντουάν Γκαλιμάρ, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες της Γαλλίας.

«Απαιτητικό, αλλά και διασκεδαστικό»

Ο Ερβέ Λε Τελιέ είναι μέλος στο Εργαστήρι Δυνητικής Λογοτεχνίας, γνωστότερο ως OuLiPo στο οποίο μαθηματικοί και συγγραφείς δουλεύουν μαζί προσπαθώντας να παράξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όφελος της λογοτεχνίας. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας περιορισμένες τεχνικές γραφής.

«Απαιτητικό, αλλά και διασκεδαστικό», χαρακτήρισαν το «L’Anomalie» τα μέλη της Επιτροπής. Το βιβλίο περιέχει στοιχεία από διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, κλασικό, αστυνομικό, κατασκοπευτικό, περιπέτεια, ερωτικό, μέσα από ένα μείγμα πολλών ηρώων.

Αυτά τα πρόσωπα τα ενώνει ένα γεγονός που συμβαίνει λίγο πιο μπροστά στο χρόνο, τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια μιας πτήσεις Παρίσι – Νέα Υόρκη.

Το βιβλίο εκτιμάται ότι σύντομα μπορεί να αποκτήσει και …κινηματογραφική διάσταση, καθώς ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ντιντιέ Ντεκουάν, αν βλέπει να μεταφέρεται το βιβλίο στον κινηματογράφο, ο συγγραφέας απάντησε ότι περιμένει να το δει σύντομα.

Στην Ελλάδα περιμένουμε -εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανονισμοί- τον Μάιο του 2021, στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιηθεί η απονομή τoυ 2ου λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, κατά την οποία φοιτητές/φοιτήτριες και το ελληνικό κοινό θα μπορέσουν να συναντήσουν πολλούς Γάλλους συγγραφείς και εκπροσώπους της Ακαδημίας Γκονκούρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ