Eκδήλωση-παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Σπ. Τζόκα “Η Κραυγή της Σιωπής”

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ σας προσκαλούν στην εκδήλωση-παρουσίαση του νέου ιστορικού μυθιστορήματος του Σπύρου Τζόκα “Η Κραυγή της Σιωπής” την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

Το μυθιστόρημα θα παρουσιαστεί σε δραματοποιημένη μορφή από την ομάδα «πείρα(γ)μα».
Διαβάζουν από το βιβλίο ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης και η σκηνοθέτις Αγγελική Κασόλα. Στο τραγούδι η Κατερίνα Κατσιγιάννη και στα βιολιά ο δάσκαλος, Αχιλλέας Τρεμπίτσκας με τον μαθητή του, Κωνσταντίνο Τζόκα.

Σκηνοθετική επιμέλεια παρουσίασης: Αγγελική Κασόλα.

Παρεμβαίνουν με σχόλια για το μυθιστόρημα από την Καισαριανή:
Γιάννης Γεωργάρας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής,
Μήτσος Κασόλας, βραβευμένος συγγραφέας,
Γιάννης Μοσχονάς, εκπαιδευτικός, 1ο Λύκειο Καισαριανής,
Μίμης Χριστοφιλάκης, ιστορικός ερευνητής.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ
Η Κραυγή της σιωπής
Ιστορικό µυθιστόρηµα

Mόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το νέο µυθιστόρηµα του Σπύρου Τζόκα, “Η Κραυγή της Σιωπής”. Πρόκειται για ένα ιστορικό µυθιστόρηµα µνήµης.

vivlio_kravgi_siopis_01-5940057Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ είναι η τραγική ιστορία της οικογένειας του Σπύρου Κοντούλη, µεγάλου ποδοσφαιριστή της εποχής του Μεσοπολέµου, που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος.

Μέσα από τη σύντοµη διαδροµή της ζωής του αποτυπώνεται καρέ-καρέ η συγκλονιστική ιστορία της Ελλάδας του πρώτου µισού του 20ού αιώνα. Εξιστορούνται τα πάθη, τα όνειρα και οι ταλαιπωρίες της γερακίνας, της µητέρας του Σπύρου, και της οικογένειάς της στη Μικρασία και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη βίωσε τις δραµατικές περιόδους της πατρίδας µας µε επώδυνο τρόπο. Ο πόλεµος του 1897, η ανασφάλεια του µικρασιατικού ελληνισµού, η εξαθλίωση στα Αµελέ Ταµπούρια, ο πρώτος παγκόσµιος πόλεµος και οι εκτοπισµοί. Και ύστερα οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών».

Θα ακολουθήσει η τραγωδία στην προκυµαία της Σµύρνης και µετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωµένο δρόµο που δεν είχε τελειωµό. Πρόσφυγες σττην Κοκκινιά, προσπαθούν να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέµου. Και στα αποκαΐδια του προηγούµενου πολέµου φουντώνει ο νέος. Κατοχή και Εθνική Αντίσταση, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις…

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ είναι η διαχρονική κραυγή της µικρασιάτισσας µάνας, που κυνηγηµένη διαφύλαξε τα παιδιά της στον κατατρεγµό και της τα πήραν λίγα χρόνια αργότερα οι κατακτητές Γερµανοί και οι δοσίλογοι Έλληνες.

Στην εξιστόρηση της ζωής του Σπύρου Κοντούλη γίνεται αναφορά στα µεγάλα πολιτικά, πολιτιστικά και, κυρίως, αθλητικά γεγονότα της περιόδου και στο πρωτάθληµα ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, ενώ αναδεικνύεται η συµµετοχή και ο ηρωικός αγώνας των ελλήνων αθλητών στο αλβανικό µέτωπο και στην εθνική αντίσταση.

O ΣΠΥΡOΣ TΖOΚΑΣ γεννήθηκε στην Kαισαριανή. Σπούδασε στο Iστορικό-Aρχαιολογικό Tµήµα του Πανεπιστηµίου Aθηνών και στο Université de Paris I. Tο 1985 διορίστηκε στη Mέση εκπαίδευση και παράλληλα συνέχισε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στην Eλλάδα όπου το 1992 απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο.

Aπό το 1994 ώς και σήµερα έχει διδάξει στο Iστορικό-Aρχαιολογικό Tµήµα του Πανεπιστηµίου Aθηνών, στο Tµήµα Iστορίας-Aρχαιολογίας-Λαογραφίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, στο Τµήµα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πειραιά.

Στην πολιτική σκηνή διετέλεσε Αντιδήµαρχος και, ακολούθως, ∆ήµαρχος Καισαριανής. Από το 2010 ώς το 2014 ήταν µέλος του ∆.Σ. της ΚΕ∆Ε και µέλος του Κογκρέσου ∆ήµων και Περιφερειών της Ευρώπης.

Το 2014 εκλέχθηκε αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Είναι µέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Η Κραυγή της Σιωπής είναι το δεύτερο µυθιστόρηµά του και το ένατο βιβλίο του.

Τρία από τα βιβλία του βραβεύτηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και την Ακαδηµία Αθηνών.

Το 2014 κυκλοφόρησε Ο κύκλος των «µάταιων» πράξεων, το οποίο αναφέρεται στο Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτελέστηκε την Πρωτοµαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής