Κορωνοϊός: Ελπίδες από το Ισραήλ για υπερταχέα διαγνωστικά τεστ

Την ελπίδα εύρεσης ενός ταχύτατου διαγνωστικού τεστ αναπτερώνουν οι προσπάθειες της ισραηλινής εταιρείας NanoScent, η οποία αναπτύσσει ένα νέο σύστημα διάγνωσης του COVID-19 με αποτέλεσμα εντός 30 δευτερολέπτων.

Το νέο τεστ βασίζεται στις οσμές, περιορίζεται όμως στην αναγνώριση ενεργών λοιμώξεων και όχι αντισωμάτων. Το διαγνωστικό σύστημα μοιάζει με αλκοτέστ, με τη διαφορά ότι ο εξεταζόμενος πρέπει να εκπνεύσει από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να εισπνεύσει από τη μύτη, να κρατήσει την αναπνοή του, να κλείσει το ένα ρουθούνι και να τοποθετήσει ένα σωληνάκι στο άλλο.

Στη συνέχεια, να εκπνεύσει στον ρινικό σωλήνα, η άλλη άκρη του οποίου καταλήγει σε ένα διάφανο σακουλάκι.

Ο ρινικός σωλήνας εφάπτεται σε μια μικρή συσκευή που συνδέεται με κινητό, αναρροφά τον αέρα και τον αναλύει, αναγνωρίζοντας τους φορείς του ιού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αξιοπιστία του συστήματος φθάνει στο 85%.

Παρά τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα καθημερινώς, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να επαναλάβει την αεροπορική σύνδεση με Βρετανία, Τουρκία και Τανζανία, από την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία κλείνει για άλλη μία φορά την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Ισπανία, επιβάλλοντάς τους υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, ενώ, αντιθέτως, χαλαρώνουν οι περιορισμοί για όσους ταξιδιώτες καταφθάνουν από τη Σουηδία.

Η Γαλλία, εξάλλου, συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Καταλωνία. Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, τονίζοντας ότι το Παρίσι θα ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους για να αποτρέψει την επέκταση του κορωνοϊού.

Η πανδημία της βίας

Μια παράλληλη τραγωδία αποκάλυψε η επιβολή καραντίνας στο Μεξικό: ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που ζήτησαν βοήθεια σε καταφύγια για θύματα οικογενειακής βίας αυξήθηκε πάνω από 80%.

«Οι γυναίκες στο Μεξικό είναι αντιμέτωπες με δύο πανδημίες: τον COVID-19 και την ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Δικτύου Καταφυγίων, το οποίο διαθέτει 69 καταφύγια σε όλη τη χώρα