Εμβόλια Pfizer – AstraZeneca: Μία δόση μειώνει κατά 75% την πιθανότητα νοσηλείας

Μια δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας λόγω κορωνοϊού κατά 75%, σύμφωνα με νέα μελέτη του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το BBC, μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά πιθανής νοσηλείας δεν εξαρτάται από την παραλλαγή του ιού: το ποσοστό είναι το ίδιο είτε αφορά την μετάλλαξη «Άλφα», είτε την «Δέλτα» – προηγουμένως γνωστή ως ινδική – η οποία έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες νέα επιδημιολογική έξαρση στη Βρετανία.

Όπως τονίζεται, αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών έδειχναν ότι όντως η «Δέλτα» αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό, και όχι νοσηλείας.

Όπως προκύπτει από τα νεότερα ευρήματα, λιγότερες περιπτώσεις ασθενών με την «Δέλτα» που έχουν εμβολιαστεί, χρειάζονται εν τέλει νοσηλεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις έρευνες, για τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, οι πιθανότητες μόλυνσης και νοσηλείας από κορωνοϊό (και πάλι ανεξαρτήτως της παραλλαγής) είναι μειωμένες κατά περισσότερο από 90%.

Την ίδια ώρα, πάντως, η μετάλλαξη «Δέλτα» εξακολουθεί να προελαύνει στη Βρετανία, παρουσιάζοντας την τελευταία εβδομάδα αύξηση της τάξης του 79% στις μολύνσεις, ενώ συνολικά, ελαφρώς αυξημένος είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων, με 119,000 νέα περιστατικά, έναντι 110.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, άλλωστε, ανέστειλε τη Δευτέρα την πλήρη έξοδο της Αγγλίας από το lockdown μέχρι τη 19η Ιουλίου, ενώ επιτάχυνε και την εφαρμογή των σχεδίων του για τους εμβολιασμούς, δεσμευόμενος ότι θα δώσει στον κάθε ενήλικα την πρώτη δόση εμβολίου επίσης μέχρι την 19η Ιουλίου.

Με πληροφορίες από BBC