Αυξημένη ανησυχία στους επιδημιολόγους για τις μεταλλάξεις του ιού

Φωτ.REUTERS/Andreas Gebert

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό στην Αττική δύο περιπτώσεων μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Πρόκειται για δυο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού, με κοινό παρονομαστή και στα δύο κρούσματα τη μετάλλαξη που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που επικαλείται το “Open tv”, η εν λόγω μετάλλαξη, δεν κάνει το στέλεχος πιο μεταδοτικό, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα αντισώματα που αναπτύσσονται είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ιχνηλάτηση των δύο κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σταθερά πάνω από 2.000 τα κρούσματα

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με τις νέες μολύνσεις να παραμένουν πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 κρουσμάτων, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 2.301 νέα κρούσματα.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, φτάνοντας τους 6.664 συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ενώ σε 452 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το στοιχεία το ΕΟΔΥ, η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με 1.153 νέες μολύνσεις, ενώ τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 247.