Πατάτες γιαχνί με πελτέ, ελιές και άνηθο

Ένα από τα γνωστά και καλά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας σε μια ξεχωριστή εκδοχή με «δυνατά» αρτύματα.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι, κοπανισμένοι
  • 140 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει λίγο.

Ρίχνουμε τις πατάτες, τα σκόρδα και τον πελτέ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1-2 λεπτά, να λαδωθούν καλά.

Προσθέτουμε τη δάφνη, τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον άνηθο και σερβίρουμε.