Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, η μικρότερη ημέρα του 2017

Χειμερινό ηλιοστάσιο σήμερα, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή η μικρότερη ημέρα του 2017 για όσους ζουν βόρεια του ισημερινού. Αυτό όσον αφορά την κυριολεκτική έννοια του. 

 

Πρόκειται για ένα επιστημονικό φαινόμενο που συνδέεται και με διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις. Ιστορικά, η σημασία του ηλιοστάτη συνδέθηκε στενότερα με τις μάγισσες, τους ειδωλολάτρες και τις κοινότητες των Δρυίδων των οποίων οι πεποιθήσεις και τα τελετουργικά τους, αντλούνται από τις νορβηγικές, κελτικές, ουαλλικές, ισλανδικές κουλτούρες ή από ιθαγενείς που ζούσαν στον σημερινό Καναδά.

Στο παρελθόν το χειμερινό ηλιοστάσιο σήμαινε μεγάλη αλλαγή στον καιρό και στον τρόπο ζωής που ζητούσε μια πνευματική εξήγηση και οι ιστορίες που γράφτηκαν από τους προγόνους μας γέννησαν τελετουργίες που εξακολουθούν να γίνονται μέχρι σήμερα.

Ο πιο διάσημος εορτασμός του χειμωνιάτικου ηλιοστασίου γίνεται από τους Δρυίδες στο προϊστορικό μνημείο του Στόνχεντζ στο Γουίλτσαϊρ της Αγγλίας.

Οι Δρυίδες πιστεύουν ότι το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την αναγέννηση του ήλιου. Οι προϊστορικοί λαοί παρακολούθησαν το χειμώνα να επιμηκύνεται αργά κάθε βράδυ για εβδομάδες, γεγονός που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία. Γιορτάζοντας το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν ένας τρόπος να ενθαρρύνουν τον ήλιο να αναστρέψει την πορεία του, να θυμηθεί το δώρο του για την ανθρωπότητα και αργά να γίνει πιο ευγενής στη γη μέχρι την άνοιξη.

Για τους Δρυίδες, ο εορτασμός του χειμερινού ηλιοστασίου αποτελεί μια αναγνώριση ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και μια έκκληση για ελπίδα ότι όλα σύντομα θα βελτιωθούν.

Υπάρχουν κι άλλοι εορτασμοί που συμβαίνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ισλανδία, όπου περισσότεροι από του μισό πληθυσμό πιστεύει σε ξωτικά και μαγικά πλάσματα, οι ντόπιοι γιορτάζουν το «jólablót», μια παγανιστική γιορτή. Στη Nova Scotia, μερικοί γιορτάζουν το ηλιοστάσιο με πορεία κρατώντας φανάρια. Στην Ιρλανδία, πολλοί συμμετέχουν σε μια λαχειοφόρο αγορά για να κερδίσουν την ευκαιρία να στέκονται γύρω από τον λόφο Newgrange και να χτυπήσουν τύμπανα για να υποδεχτούν τον ήλιο.

Γιατί το ηλιοστάσιο του 2017 θεωρείται σημαντικό

Το 2017, το χειμερινό ηλιοστάσιο δημιούργει επιπλέον άγχος ανάμεσα σε κάποιες πνευματικές ομάδες, διότι συμπίπτει με δύο αστρολογικά σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρονς: το τέλος του ανάδρομου Ερμή και την πρώτη μέρα του ήλιου (κυβερνήτης του Ζωδιακού συστήματος) που εξέρχεται από τον Τοξότη (ένα περιπετειώδες ζώδιο) και εισέρχεται στον Αιγόκερω (ένα σταθερό ζώδιο που συνδέεται με την εξουσία, την πατριαρχία, το νόμο).

Με άλλα λόγια, βγαίνουμε από το τηγάνι και μπαίνουμε στη φωτιά. Αστρολογικά μιλώντας πάντα.

Ακόμη και αν δεν είστε διατεθειμένοι να διαβάσετε το ωροσκόπιο σας, ίσως να γνωρίζετε ότι οι πιστοί λένε ότι όταν ο Ερμής είναι «ανάδρομος» αυτό σημαίνει μια διακοπή στην επικοινωνία, γενική σύγχυση και συναισθήματα αναταραχής. Η μετακίνηση αυτή μέσα σε 24 ώρες υποστηρίζουν πως δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας.

Αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου – της μακρύτερης και ψυχρότερης νύχτας του χρόνου – και έχει κάνει τους ανθρώπους από πολλά πνευματικά υπόβαθρα να φοβούνται την 21η Δεκεμβρίου του 2017!

Πώς λοιπόν αποφεύγετε όλες τις αναταραχές που μπορεί να φέρει το χειμερινό ηλιοστάσιο;

Οι αστρολόγοι θεωρούν ότι η επιρροή από την κίνηση των πλανητών και των αστεριών είναι δεδομένη και δεν πιστεύουν απαραίτητα ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι γι ‘αυτό. Κάποιοι αστρολόγοι όπως η διάσημη Σούζαν Μίλερ συμβουλεύουν απλώς τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί.

Κατά τη διάρκεια του φετινού ηλιοστασίου, η Μίλερ ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις, να μην ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή να ξεκινούν μακρινά ταξίδια.

Πηγή: Newsweek. com