fbpx

Μεταδοτική ασθένεια προσβάλλει κουτάβια στην Αυστραλία

Μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει τα κουτάβια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι στο παρελθόν, καταγράφοντας 20.000 περιστατικά στην Αυστραλία ετησίως, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται θανατηφόρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα.


Ο ιός «canine parvovirus (CPV)» –παρβοϊός του σκύλου– αποτελεί κύρια αιτία της ασθένειας σε κουτάβια και σκύλους σε όλη την Αυστραλία, ιδιαίτερα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές παρά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία εμβολιασμού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ο ιός καταστρέφει τον εντερικό σωλήνα των σκύλων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρή γαστρεντερίτιδα, αιμορραγική διάρροια, έμετος και αφυδάτωση. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προειδοποιούν ότι ο παρβοϊός του σκύλου μπορεί να σκοτώσει κουτάβια, είναι μία ιδιαίτερα τραγική ασθένεια και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πανεθνικό πρόβλημα.

Ο εκτιμώμενος αριθμός περιπτώσεων παρβοϊού του σκύλου σε όλη την Αυστραλία ήταν 20.661 το 2015 και 20.110 το 2016, ενώ το ποσοστό ευθανασίας συνολικά ήταν 41%, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Transboundary and Emerging Disease.

Εμβολιασμός

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μία σειρά παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του ιού, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Υποθέτουν ότι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι οι λόγοι που σε κάποιες περιοχές δεν πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας εμβολιασμός στα σκυλιά. Υποστηρίζουν ότι εάν οι εμβολιασμοί εντατικοποιηθούν, ενδεχομένως να ελαχιστοποιηθούν η εμφάνιση κρουσμάτων και η έξαρση της ασθένειας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παρβοϊός του σκύλου δεν είναι μία ασθένεια που εμφανίζεται και μεταδίδεται αποκλειστικά στην Αυστραλία.

Αντιθέτως, τα σκυλιά σε όλον τον κόσμο κινδυνεύουν πεθάνουν από τον πολύ μεταδοτικό ιό αλλά συνήθως προστατεύονται από το εμβόλιο που κάνουν κάθε χρόνο και το οποίο καλύπτει αυτό το ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα ολίγων εβδομάδων κουτάβια, τα οποία δεν έχουν προλάβει ακόμα να εμβολιαστούν και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερα ζώα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι φορείς του επικίνδυνου ιού.

Η οικογένεια των παρβοϊών δεν πλήττει μόνο τα σκυλιά αλλά και τον άνθρωπο, όπως, επίσης και τις γάτες. Οταν, μάλιστα, αυτές μολυνθούν από τον παρβοϊό της γάτας κατά την ενδομήτριο ζωή ή σε ηλικία μικρότερη των δύο εβδομάδων εμφανίζουν εγκεφαλική υποπλασία. Αντιθέτως, τα κουτάβια που μολύνονται από τον ιό parvovirus 2 ανάμεσα στις ηλικίες των τριών και των οκτώ εβδομάδων εμφανίζουν ασθένεια του μυοκαρδίου.Μεταδοτική ασθένεια προσβάλλει κουτάβια στην Αυστραλία