Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, είχαν σήμερα οι δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη με τη συμμετοχή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Αυγερινού.
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την Ανατολική Αττική, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους.
Από την πλευρά των δημάρχων, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέδειξε τα κοινά προβλήματα των δήμων της Ανατολικής Αττικής όπως καταγράφονται σε κοινό υπόμνημα που συνέταξαν οι δήμαρχοι της περιοχής.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου επικεντρώθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις οικονομικές δυσκολίες που προέρχονται από τη χαμηλή εισπραξιμότητα λόγω των ρυθμίσεων καταβολής οφειλών σε δόσεις, από τη μη έγκαιρη απόδοση των τελών από τη ΔΕΗ, την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις αυξήσεις των τελών του ΕΔΣΝΑ κ.α.
Παράλληλα, επικεντρώθηκε στο θέμα της διαχείρισης των παραλιών, στα χωροταξικά προβλήματα που δημιουργούν εκκρεμή – επί σειρά ετών – σχέδια πόλεως και στη μη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου εξαιτίας καθυστέρησης από την ΕΥΔΑΠ.
«Τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ πόρους οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί την προηγούμενη δεκαετία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του.
Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Αττικής, τόνισε την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου που θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
«Φαίνεται να λείπει από την Ανατολική Αττική ένα master plan ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα καλύπτει όλα τα επίπεδα της συζήτησης ως προς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είτε σε εθνικό, είτε σε περιφερειακό, είτε σε τοπικό επίπεδο.Ενός συνολικού σχεδιασμού ο οποίος θα μας υποδείξει προτεραιότητες, χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών δράσεων τις οποίες θα δρομολογήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Κάνουμε μία συνολική αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των αποκεντρωμένων Διοικήσεων με κάποιες πρώτες παρεμβάσεις οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να γίνουν σύντομα: απλοποίηση γραφειοκρατίας, κυρίως, και μια πιο βαθιά πιο δομική παρέμβαση που θα αποτελέσει και προεκλογική μας δέσμευση για τη δεύτερη τετραετία σχετικά με τη συγκρότηση για τα επίπεδα διακυβέρνησης του κράτους», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός εστίασε και στην κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής:
«Κάναμε παρεμβάσεις, έχουμε καινούριο εκλογικό νόμο, αλλά βλέπετε και εσείς ότι η κυβερνησιμότητα -ειδικά όταν πρέπει να διαχειριζόμαστε κρίσεις- και η σταθερότητα πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες ως προς την υποστήριξη που παίρνουν από το θεσμικό πλαίσιο, εν προκειμένω από τον εκλογικό νόμο», ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
«Συνιστά ελληνικό παράδοξο να θεωρείται εκλογικός αιφνιδιασμός η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό θα γίνει όμως. Γι’ αυτό και έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να υλοποιήσουμε το έργο μας, είτε μιλάμε για θεσμικές παρεμβάσεις, είτε μιλάμε κυρίως για την έναρξη, τη συνέχιση και την ολοκλήρωση σημαντικών έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».
Επίσκεψη στο ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα εργοτάξια για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας και της σήραγγας Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας και μίλησε για «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο το οποίο γίνεται στην Ελλάδα αν αθροίσουμε όλες τις παρεμβάσεις σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας και αγωγών».