Σε διαπραγματεύσεις με την REDS ο Βασίλης Φουρλής για την απόκτηση του Εμπορικού Πάρκου Σπάτων

Λίγες εβδομάδες πριν την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ενώ βρίσκονται στην τελική ευθεία οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την REDS του ομίλου Ελλάκτωρ για την εξαγορά του Smart Park, ο κ. Βασίλης Φουρλής ελπίζει ότι θα υπάρξει θετική έκβαση και το μεγαλύτερο ανοικτό εμπορικό πάρκο στη χώρα θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ. 

«Είμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Reds σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξέρουμε να θα υπάρξει συμφωνία. Αν συμφωνήσουμε θα φανούν τα αποτελέσματα της εξαγοράς στα μεγέθη της Trade Estates» ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Αναλόγως με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Smart Park στη θέση Γυαλού στα Σπάτα θα κριθεί και ο τρόπος αξιοποίησης του οικοπέδου που κατέχει ο όμιλος ακριβώς απέναντι από το εμπορικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 32 στρεμμάτων και αξία κτήσης 1,65 εκατ. ευρώ, στο οποίο σχεδιαζόταν η ανέγερση retail park σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates για όλες τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates είχε αξία 329 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε 12 ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τ.μ. και ενός υπό ανάπτυξη ακινήτου.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης ανέφερε πρόσφατα ότι «σε βάθος τετραετίας, διαθέτουμε εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ έως το 2027 ενώ, παράλληλα, αξιολογούμε νέα projects που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία χαρτοφυλακίου στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ».

Ιδιοκτησιακές ανακατατάξεις

Το Smart Park, με συνολική επιφάνεια 53.000 τ.μ. και κατά 99% μισθωμένο σε γνωστές λιανεμπορικές αλυσίδες, όπως η Σκλαβενίτης, η Jumbo, ο ισπανικός όμιλος Inditex (Zara), η H&M, η Intersport, η Attrativo και η Hondos Center, αποτελεί το βασικό περιουσιακό στοιχείο που αποφέρει έσοδα στη Reds. Μάλιστα η σημερινή ιδιοκτήτρια έχει προχωρήσει στην αγορά οικοπέδων που βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου, σχεδιάζοντας την περαιτέρω επέκτασή του.

Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Fourlis καταλήξουν θετικά, η Reds θα αντλήσει νέα κεφάλαια για να μπορέσει να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναλάβει τρία μεγάλα projects, την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (το δικό της «Ελληνικό»), την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου και το Πάρκο Καμπά, ένα έργο μικτής χρήσης (κτίρια γραφείων, μουσείο, εστίαση, mall, ένα μικρό ξενοδοχείο 40 κλινών και χώρους πολιτισμού), στην περιοχή της Κάντζας όχι πολύ μακριά από τα Σπάτα.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτησιακές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή των Σπάτων ξεκίνησαν πέρσι με την εξαγορά από την Lamda Developent του εκπτωτικού χωριού πρώην McΑrthurGlen Designer Outlet Athens και νυν Designer Outlet Athens, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 brands, καφέ και εστιατόρια.

Το τίμημα της εξαγοράς είχε ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας.

Μάλιστα στην ίδια περιοχή η Microsoft θα αναπτύξει συγκρότημα τριών Κέντρων Δεδομένων (Data Centers), συνολικής επένδυσης 1 δισ. ευρώ.

Αναδημοσίευση