Πιλοτικό πρόγραμμα πράσινης αναζωογόνησης στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα

Με στόχο την περιβαλλοντική ανάπλαση και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών τόσο στις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, όσο και ευρύτερα στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, υπεγράφη από την περιφέρεια Αττικής σύμβαση η οποία προβλέπει την εκπόνηση μελέτης ύψους 300.00 ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της περιφέρειας, για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ολιστικής πράσινης αναζωογόνησης στους ανωτέρω δήμους.  

Δήλωση του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που χρόνια τώρα δεν τις είχαν οι κάτοικοι και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής τους. Οι άνθρωποι αξίζουν να ζήσουν σε ένα ποιοτικότερο περιβάλλον.

Είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο σκοπεύει όχι μόνο στην περιβαλλοντική ανάπλαση αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές», δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Όπως, εξήγησε, πρόκειται για ένα μεγάλο project βάσει του οποίου το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο μεγάλα γεωτεμάχια στην πυρόπληκτη περιοχή, ένα στην περιοχή του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε οικόπεδο έκτασης περίπου 11,5 στρεμμάτων και ένα στην περιοχή του δήμου Μαραθώνος, στον οικισμό του Νέου Βουτζά και τα δύο, έκτασης περίπου 6,5 στρεμμάτων με συνολικό κόστος χρηματοδότησης περίπου 3.400.000 ευρώ.

«Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δέχτηκε την πρότασή μας και μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας ”ΕΥΔΗΜΟΣ” που δημιουργήσαμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα υλοποιηθεί το εν λόγω έργο αρχικά σε επίπεδο μελέτης και εν συνεχεία σε επίπεδο δημοπράτησης. Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2021 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ώστε να ολοκληρώσει ένα έργο που είναι απαραίτητο στην περιοχή και θα το χαρούν και οι κάτοικοι».

Ο κ. Μπουρνούς, τόνισε ότι επιθυμία όλων είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο αφενός μεν για να μπουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους αφετέρου δε για να γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή: «Θέλουμε να κάνουμε δρόμους οι οποίοι δεν θα ξαναμπλοκάρουν, να δημιουργηθούν χώροι που θα μπορούν να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι, χώροι για σχολικές μονάδες, αθλητικά κέντρα, να γίνει ένας τόπος που αξίζει να ζεις».

Και πρόσθεσε: «Έχει ήδη ανακοινωθεί μια χρηματοδότηση 15,2 εκατ. ευρώ για το Δήμο Μαραθώνα και 14,8 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου, σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Θα εγκατασταθούν δύο ανάδοχες εταιρίες για να κάνουν τα έργα υποδομής, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, και με τα σχέδια πόλης που ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν αυτή την περίοδο, θα ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο όσες περιοχές δεν ήταν πριν.

Ο οικισμός του Νέου Βουτζά που πρόκειται να γίνουν δύο έργα είναι στο σχέδιο και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που χρόνια τώρα δεν τις είχαν οι κάτοικοι».