Ολονύχτια αναμένεται να είναι η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Αττική, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού με σκοπό την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση έξι οικισμών, ενώ δόθηκε ανάλογη εντολή και για την Ανάβυσσο.

Προηγήθηκαν οι εκκενώσεις των οικισμών Φέριζα, Όλυμπος, Αγροτική Τράπεζα, Άρης Σαρωνίδας, Αγιασμόθι και Αγιος Παντελεήμονας, ενώ ακολούθησε η Ανάβυσσος. Ακόμη, απομακρύνθηκαν 27 παιδιά από το οικοτροφείο «Αργώ».

Στην περιοχή επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ έως τη δύση του ηλίου συνέδραμαν από αέρος πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και δημιουργούν διάσπαρτες εστίες, ενώ ο δήμαρχος της περιοχής Πέτρος Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περαιτέρω κατευθύνσεις.

Έως την Κρήτη φτάνει ο καπνός από την πυρκαγιά

Ο καπνός φτάνει έως τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης και είναι ορατός από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-1, όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα που ελήφθη το απόγευμα.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αναμένεται να διατηρηθούν κατά τις επόμενες ώρες στα πέντε έως επτά μποφόρ με κατά τόπους ισχυρότερες ριπές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του μοντέλου υψηλής ανάλυσης BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

Μέριμνα για όσους εκκένωσαν τα σπίτια τους

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχει κινητοποιηθεί και ξενοδοχειακή μονάδα επί της Αθηνών-Σουνίου (Alexander Beach Hotel), η οποία βρίσκεται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσει όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Συναγερμός και για την Πέμπτη

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και για την Πέμπτη, σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.