Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων όσον αφορά τις εξάρσεις της επιδημίας σε δύο συγκεκριμένους τοπικούς πυρήνες, την προ ημερών εμφάνιση πολλών κρουσμάτων στη δομή μεταναστών στην Ερμιονίδα αλλά και τον εντοπισμό δεκάδων ατόμων θετικών στον κορωνοϊό στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε τις δύο αυτές περιπτώσεις ως απαράδεκτες αστοχίες, επισημαίνοντας πως εάν υπάρξει χαλάρωση η οποία θα επιτρέπει τέτοιες εξάρσεις, δεν θα ησυχάσουμε ποτέ από την επιδημία.
Είναι φανερό πως το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας επιρρίπτει ευθύνες στους τοπικούς και περιφερειακούς αρμόδιους, οι οποίοι δεν παρακολούθησαν σωστά και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα τις δομές υγείας μεταναστών και άλλων κοινωνικών φορέων με αποτέλεσμα την εξάπλωση της νόσου.
Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν φανερά ενοχλημένος από αυτές τις αστοχίες οι οποίες αν μάλιστα συνεχιστούν, ανατρέπουν μία στρατηγική από τη μια αλλά και ένα έργο που έχει συντελεστεί από την άλλη. Τόσο η στρατηγική όσο και το έργο φέρουν το προσωπικό του αποτύπωμα.
Προειδοποίησε λοιπόν ο επιστήμονας και τους παρισταμένους αλλά και το σύνολο των αρμοδίων πως το μέτωπο κατά του ιού πρέπει να είναι συμπαγές, διαχρονικό και αποτελεσματικό.
Οι αστοχίες στην Ερμιονίδα και το Περιστέρι σε δομές κατά τεκμήριο ελεγχόμενες από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, οδήγησαν στην αύξηση των απόλυτων αριθμών όσον αφορά τα κρούσματα με κίνδυνο, αν συνεχιστούν αυτές οι αστοχίες, να ανατρέψουν τη συνολική εικόνα. Και όπως είναι φυσικό θα συμβάλουν στη διατήρηση των μέτρων απαγόρευσης και την καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών.
«Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό.
Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Τα στοιχεία της σημερινής ενημέρωσης
Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 23 Απριλίου, είναι 55 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.463, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα, όπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, αφορούν υγειονομικές δομές με επιδημίες.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 52 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 57 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τέσσερις νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 125. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 90.4% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, ενώ οι 15 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.
Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ τα 574 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 59.241 διαγνωστικά τεστ.
Σχετικά με τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας στην απόφαση της επιτροπής για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας από το γενικό πληθυσμό σε συνθήκες συγχρωτισμού.
Όπως είπε, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων σύμφωνα με τις οποίες συστήνεται «η χρήση υφασμάτινης μάσκας προκειμένου να δώσουμε λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού».
Ο κος Τσιόδρας εξήγησε ότι η χρήση μάσκας δεν αφορά τους ανοιχτούς χώρους αλλά «τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία» καθώς και τα καταστήματα όταν αυτά ανοίξουν.
Όπως εξήγησε, η σωστή χρήση της μάσκας θα επικοινωνηθεί από την πολιτεία ώστε να μη δίνεται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας.
Ξεκαθάρισε ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών.
Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο.
Οι μάσκες μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο.
Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη επικοινωνηθεί.
Σε συναγερμό δύο δομές υγείας στην Αθήνα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως βρέθηκαν δύο κρούσματα κορωνοϊού σε δύο δομές υγείας στα Δυτικά και στα Νότια προάστια. Την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας το οποίο και κατέληξε.
«Χθες το βράδυ είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τρόφιμους και 170 εργαζόμενους.
Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τρόφιμους.
Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό.
«Σε άλλη δομή υγείας στα Δυτικά προάστια και με βάση τα δείγματα είχαμε 28 κρούσματα, 13 σε τρόφιμους του κέντρου, 11 στους εργαζόμενους και 4 κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα». Η δομή στην οποία αναφέρεται ο κ. Χαρδαλιάς είναι η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.
«Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σε δύο φάσεις η μετάβαση στη νέα κανονικότητα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου.
Ο ίδιος τόνισε πως η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.
«Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μια σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη» ανέφερε περαιτέρω.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε ημέρα παραμένει μια δύσκολη ημέρα, όπως η σημερινή, όσο κι αν φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι μας φέρνει και πιο κοντά στη μερική άρση των μέτρων και στη σταδιακή και πολύ προσεκτική επιστροφή στην όποια νέα κανονικότητα.