Ματαιώνεται για φέτος λόγω covid-19, η εμποροπανήγυρις για την εορτή  του πολιούχου Παλλήνης, Αγίου Τρύφωνα

Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα Παλλήνης

Με απόφαση της δημοτικής αρχής Δήμου Παλλήνης, ματαιώνεται για φέτος  η προγραμματισμένη εμποροπανήγυρις για την εορτή  του πολιούχου και προστάτη της Δ.Ε. Παλλήνης, Αγίου, Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Τρύφωνος κατά τις ημερομηνίες 30, 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2022, λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας και του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού κρουσμάτων covid-19.  

Κανονικά, όμως, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα καθώς και η Λιτανεία της εφέστιας Ιεράς Εικόνας.

Λίγα λόγια για την ανάδειξη του Αγίου Τρύφωνα ως πολιούχου της Παλλήνης

    Η ανάδειξη του Αγίου Τρύφωνα ως πολιούχου αγίου έχει την αφετηρία της στις αρχές του περασμένου αιώνα. Όπως αναφέρεται από μαρτυρίες παλαιών κατοίκων, κάποιος Ιεροκήρυκας που περιόδευε την εποχή εκείνη στην ενιαία τότε Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενέπνευσε στους χωρικούς του χωρίου «Χαρβάτι» (σημερινή Παλλήνη) να τιμούν και να ευλαβούνται τον άγιο Τρύφωνα, αφού ήταν ὁ προστάτης των αμπελουργών και γενικότερα των γεωργών και αφού ἡ περιοχή μας τότε ήταν κατάφυτη από αμπελώνες και από πάσης φύσεως γεωργικές καλλιέργειες.

Θέσπισε δε να τελείται κάθε 1η  του μηνός Φεβρουαρίου πανήγυρη  στον τότε ιδιόκτητο ναό της οικογένειας Καλλιφρονά και μετέπειτα  πρώτο ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. (συμβολή Λεωφ. Μαραθώνος και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’)

 Οι παλαιότεροι κάτοικοι  θα θυμούνται, ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας που οι χωρικοί κατασκεύασαν με τα πενιχρά τους εισοδήματα στις  23  Ιανουαρίου του  1917  όπως αναγράφεται στην πίσω πλευρά της και του ιερού Λειψάνου που ὁ πρώτος ιερέας του Ναού μακαριστός π. Νικόλαος Λυμπεραῖος διέθετε ως ευλογία και θησαυρό πολύτιμο, τελούσαν πανηγυρικά τον καθιερωμένο αγιασμό τής πρώτης του μήνα με την ειδικὴ ευχή του Αγίου Τρύφωνος που αναγράφεται στο Μέγα Ευχολόγιο: «εις χωράφια, ή κήπους, ή αμπελώνες, όταν συμβεί βλάπτεσθαι υπό ερπετών και άλλων ειδών».

Δείτε ΕΔΩ άρθρο του αείμνηστου Γιάννη Οικονόμου για τους λόγους που ο Άγιος Τρύφων αναδείχθηκε σε πολιούχο και προστάτη της Παλλήνης