Εντείνεται η ανησυχία που προκαλεί το μέτωπο του κορωνοϊού στην Αττική καθώς τα 272 κρούσματα που καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής συνιστούν νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημικής κρίσης.
Υψηλό ήταν επίσης την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020 το σύνολο των ανακοινωθέντων κρουσμάτων (411) ενώ άλμα σημείωσε και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ που έφθασε τους 89 (έναντι 78 την προηγούμενη ημέρα) αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στο υγειονομικό σύστημα.
Αν και η καταγραφή κάθε ημέρας συνιστά ουσιαστικά την αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης προ 15 ημερών, γεγονός παραμένει ότι την ερχόμενη Κυριακή 4 Οκτωβρίου λήγουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί προ δεκαπενθημέρου και μέχρι στιγμής η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο της πρωτεύουσας δεν έχει εμφανίσει βελτίωση.
Συναγερμός και στην Κύθνο
Συναγερμός σήμανε επίσης και στην Κύθνο καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη συναρμοδίων φορέων, ανακοίνωσε έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στο νησί.
Τα μέτρα, τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν διάρκεια 14 ημερών και αφορούν τα εξής:
– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους εστίασης τα 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου το επιτρεπτό όριο ανέρχεται σε έξι.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Στους κατοίκους της Κύθνου εστάλη μάλιστα και επείγουσα ειδοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το εξής μήνυμα:
«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς».
Πέντε κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Σωτηρία»
Ανησυχία πυροδότησε επίσης η ανίχνευση πέντε κρουσμάτων κορωνοϊού (τα τρία προερχόμενα από το ιατρικό και τα δύο από το νοσηλευτικό προσωπικό) στην Θωρακοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Ακολούθησαν, βάσει των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων, τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στα οποία υπεβλήθησαν συνολικά 38 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκε απολύμανση στη συγκεκριμένη κλινική..
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, εκτιμάται ότι η κλινική θα εκτελέσει κανονικά τη εφημερία της, το Σάββατο.
Τέλος, τα κρούσματα στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονος είναι τουλάχιστον 40 σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα ενώ όλα τα στοιχεία συγκίνουν στο γεγονός ότι η πηγή της διασποράς ήταν ένας από τους εργαζόμενους στο γηροκομείο.
Για τα δεκάδες κρούσματα στο γηροκομείο, κατεπείγουσα έρευνα ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Εισαγγελική έρευνα στον οίκο ευγηρίας της Αθήνας
Μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:
«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
– με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
– με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
– με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
– με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».