Απαράδεκτες αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού. Αναμένεται κορύφωση των αντιδράσεων

Απαράδεκτα μεγάλες αυξήσεις σε δύο στάδια στα διόδια της Αττικής Οδού από την 1η Ιουλίου αλλά και από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ανακοίνωσε η εταιρεία. Το διόδιο για τα ΙΧ αυξάνεται στα 3 ευρώ απο την 1η Ιουλίου και στα 3,30 απο την 1η Ιανουαρίου.

Σε εποχή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν φτάνει να ανταποκριθεί σε επιτακτικές υποχρεώσεις, όπως η Εφορία, ο ΕΝΦΙΑ, η ΔΕΗ, η ύδρευση, το σούπερ μάρκετ, η καθημερινότητα, τα καύσιμα κίνησης του αυτοκινήτου –όταν κινείται- και η υποστήριξη επιμόρφωσης των ανήλικων τέκνων, η εταιρεία “Αττική Οδός Α.Ε.” με ανάλγητο προς τους πολίτες τρόπο, αναγγέλλει την αύξηση των διοδίων και μάλιστα σε εποχή κατά την οποία:

βρίσκεται σε εξέλιξη Εισαγγελική Έρευνα επικεντρωμένη στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019.

Οι αντιδράσεις στην απόφαση της εταιρείας αναμένεται να κορυφωθούν, ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αναταραχή που προκλήθηκε αποτυπώνεται με χρήση συμβατού και … “ασύμβατου” λεξιλογίου και δεδομένου ότι οι περιοχές της ανατολικής Αττικής πλήττονται ευθέως από την απόφαση της εταιρείας, οφείλουν, πλέον, να αντιδράσουν και οι 13 Δήμοι.

Οι αυξήσεις ανά κατηγορίες των οχημάτων έχουν ως εξής:

Πληρωμή με καταβολή μετρητών:

Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορία οχήματος να ανακοινώνονται στους χρήστες σε εύλογο χρονικό διάστημα προ της εφαρμογής τους.

Όπως υποστηρίζει στην ανακοινωσή της η εταιρεία «η νέα ονομαστική τιμή του διοδίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019, είναι περίπου 20% χαμηλότερη από το όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού το Άνω Συμβατικό Όριο Διοδίων Τελών ανέρχεται σήμερα σε 3,77 ευρώ, ενώ εάν ληφθούν υπόψη και τα εκπτωτικά προγράμματα, η μέση τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από το Συμβατικό Όριο».

Σύμφωνα με την εταιρεία, «ο ανάδοχος, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων,αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που ενέσκηψαν στη χώρα, διατήρησε σταθερή την τιμή των διοδίων τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια.»

Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 που το διόδιο ανερχόταν σε 2,70 ευρώ, η «Αττική Οδός Α.Ε.» προχώρησε μέχρι σήμερα σε αύξηση κατά 0,10, στα 2,80 ευρώ τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο της κάλυψης των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, διαμορφώνοντας την καθαρή τιμή διοδίων των 2,80 ευρώ με ΦΠΑ 24% σε χαμηλότερο επίπεδο της τιμής των 2,70 ευρώ με ΦΠΑ 19%».

Σε ανακοίνωσή της, η «Αττική Οδός Α.Ε.» καλεί τους χρήστες, που χρησιμοποιούν ακόμη μετρητά για τις συναλλαγές τους, να αξιοποιήσουν, ανάλογα και με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου, τα εκπτωτικά προγράμματα, λαμβάνοντας δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Με το βασικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Express), η τιμή των διοδίων διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ, όσο στοιχίζει δηλαδή σήμερα η διέλευση με καταβολή μετρητών.