Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους του Δυρραχίου μετέφερε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου

Σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας και προσωπική επικοινωνία του Δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, αντιπροσωπεία του Δήμου μετέφερε και παρέδωσε στην Μονή Αγίου Βλασσίου στο Δυρράχιο μεγάλη ποσότητα ειδών σε τρόφιμα μακράς διάρκειας και ιματισμού.

Στη συγκεκριμένη Μονή, η οποία, έχει, επίσης, υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, στεγάζονται προσωρινά περίπου 170 άστεγοι, πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς, οι οποίοι και έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας με τα απολύτως αναγκαία μέχρι να δοθεί λύση στα προβλήματα της στέγασής τους.

Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αποστολή του Δήμου Σαρωνικού ήταν ιδιαίτερα θερμή και η όλη η διαδικασία παράδοσης της βοήθειας εξελίχθηκε σε κλίμα συγκίνησης!

Στο περιθώριο της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και με την παρουσία του Διευθυντή του Ιστορικού Μουσείου Τιράνων, Dorian Koçi συναντήθηκαν με τον πρώην Πρωθυπουργό της Αλβανίας και Υπουργό Άμυνας, τωρινό Υπουργό Διασποράς, Pandeli Majko με τον οποίο είχαν διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός και δοθείσης ευκαιρίας για την ανάγκη χάραξης κοινού προγραμματισμού με πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές προς χάριν της αμοιβαίας αλληλογνωριμίας, αλληλοκατανόησης και της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών.

 

Ο υπουργός Διασποράς ευχαρίστησε εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον κ. Πέτρο Φιλίππου για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρθηκε στους δεινοπαθούντες συμπολίτες του και τον διαβεβαίωσε ότι η όλη χειρονομία καταγράφεται στην συλλογική μνήμη ως μια πράξη υψηλής αλληλεγγύης.

Σε αμέσως επόμενο χρόνο, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου και τα μέλη της αποστολής καθώς και ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Τιράνων κ. Dorian Koçi, επισκέφθηκαν την έδρα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας και συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν μετά τους σεισμούς και στο επίπονο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή για την βοήθεια και την στήριξη των σεισμοπαθών ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Δήμου αλλά και όλους τους Έλληνες για την στήριξη τους στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό.

Ο κ.κ. Αναστάσιος μίλησε για το έργο των τελευταίων δεκαετιών που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή για την ανασύσταση και ενίσχυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία και κυρίως για το τεράστιο έργο που επιτελείται στους τομείς των εκκλησιαστικών σκοπών, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής στήριξης.

Πρόκειται για δραστηριότητες που έφεραν την Ορθόδοξη Εκκλησία στο επίκεντρο της ζωής στην Αλβανία και την ανέδειξαν σε αδιαμφισβήτητο παράγοντα της κοινωνικής ανάκαμψης της χώρας στις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αφού εξέφρασε τον σεβασμό του αλλά και τον θαυμασμό του στο τεράστιο έργο που επιτελείται καθώς και στην σημαντική προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου, του προσέφερε το βιβλίο για τον «Πέτρο Φουρίκη», έργο που συνέγραψε ο ίδιος, εν είδει συμβολής στην μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας.

Video από την παράδοση της βοήθειας