fbpx

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στον (συμπολίτη μας) Μιχάλη Χριστοδουλίδη, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Μεγάλο Βραβείο του Θεάτρου απένειμε στον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη για την συνολική προσφορά του στο Θέατρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου που έγινε στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στη Λευκωσία. 

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είναι συμπολίτης μας -σύζυγος της ηθοποιού και δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Παλλήνης, Ασπασίας Τσιζικάκη- και τα έργα του απολαμβάνουν μιας διεθνούς παραδοχής και αναγνώρισης. Η μουσική του έχει επενδύσει μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες -έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων στη Γαλλία με τον Ευγένιο Ιονέσκο, θεμελιωτή του Θεάτρου του Παραλόγου- το Μιχάλη Κακογιάννη, κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούλιο του 2015, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης συμπεριλήφθηκε στους 30 κορυφαίους Κύπριους στα 55 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγα λόγια για την εν γένει διαδρομή του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων». Είναι ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική για την Comedy Francaise, διετέλεσε στενός συνεργάτης του Ιονέσκο γράφοντας μουσική για έργα του που «ανέβηκαν» σε πολλές χώρες του κόσμου.

Επίσης: έγραψε τη μουσική της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αττίλας 74», για την τριλογία του Αισχύλου, την Ορέστεια σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν (θέατρο Τέχνης) με την Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας και για ένα πλήθος άλλων έργων σε παραστάσεις που παίχθηκαν στην Επίδαυρο, στο Μέγαρο Μουσικής, κ.ά.

Συνθέσεις του εκδόθηκαν σε 10 δίσκους. Αντιπροσωπευτικότερο έργο του που γνώρισε και ξεχωριστή επιτυχία, έχει τον τίτλο, «Εις Γην Εναλίαν Κύπρον» και ερμηνεύεται από τον Γιώργο Νταλάρα.

Ο Νεολόγος αφιέρωσε τον Ιούνιο του 2014 δύο σελίδες στην καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ακολουθούν: