Μιούζικαλ από τη Λυρική Σκηνή: Ερωτόκριτος στην Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Νιάρχος

Ένα νέο μιούζικαλ -παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-, ο “Ερωτόκριτος” του Δημήτρη Μαραμή, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 5 Μαΐου και για 10 παραστάσεις, σε μουσική διεύθυνση και λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη και σκηνοθεσία, χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. 

Ο “Ερωτόκριτος” είναι ένα περιπετειώδες αφηγηματικό ποίημα, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν, περίπου το 1600, στην Κρήτη. Συγκαταλέγεται στα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Αναγέννησης και συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο “Ερωτόκριτος” του Δημήτρη Μαραμή, γνωστού συνθέτη του έντεχνου κυρίως τραγουδιού, είναι η πρώτη παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο χώρο του μιούζικαλ.

Ο συνθέτης του έργου, Δημήτρης Μαραμής, σημειώνει: «Το πρώτο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου ήταν το πώς θα προσέγγιζα μουσικά αυτό το κλασικό αριστούργημα των δέκα χιλιάδων στίχων γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, μέρη του οποίου σιγοτραγουδιούνται από όλους τους Έλληνες στην παραδοσιακή τους μελοποίηση; Θεώρησα ότι θα πρέπει να μελοποιηθεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει έως τώρα, χωρίς όμως να προδοθεί ούτε μία συλλαβή από το λόγο του Βιτσέντζου Κορνάρου»

Και ο Κ. Ρήγος αναφέρει: «Ακολουθώντας το κείμενο που αναδεικνύει με λεπτομέρειες τη ψυχολογική κατάσταση των ηρώων, επιχειρώ να αναδείξω όλα τα συναισθήματά τους στο σήμερα. Η Αρετούσα είναι μια επαναστάτρια, ένα κορίτσι του σήμερα, ίσως και του αύριο, η οποία φέρει όμως το βάρος της παρουσίας ενός κυριαρχικού πατέρα. Ο Ερωτόκριτος είναι ένας σκοτεινός ήρωας. Ένας πολεμιστής του οποίου ο έρωτας για την Αρετούσα του γίνεται μανία… Όλο το έργο είναι ένα ψυχολογικό παζλ».

Στον Ερωτόκριτο πρωταγωνιστούν τρείς νέοι τραγουδιστές που διαπρέπουν στο χώρο της έντεχνης ελληνικής μουσικής: Ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Μαρίνα Σάττι κι ο Gautier Βελισσάρης. Μαζί τους οι λυρικοί καλλιτέχνες Ιωάννα Φόρτη και Κωστής Μαυρογένης. Συμμετέχει εννεαμελές ενόργανο σύνολο και οκταμελές φωνητικό
σύνολο, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Πληροφορίες

Ερωτόκριτος
Μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή  “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”
Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της ΕΛΣ
5, 6, 7, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 21 Μαΐου 2017
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος