Την Κυριακή, ώρα 20:30, “Ο Γάμος του Καραχμέτη” του Αλ. Παπαδιαμάντη στον προαύλιο χώρο Αγ. Νικολάου Παλλήνης

Το κλασικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Ο Γάμος του Καραχμέτη” θα παιχθεί στον ειδυλλιακό προαύλιο χώρο του μεταβυζαντινού παρεκκλησίου, Αγίου Νικολάου Παλλήνης –στην συμβολή των οδών Βυζαντίου & Σαλαμίνος, πολύ κοντά προς τον ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα- την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:30 με ελεύθερη συνεισφορά υπέρ του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, “ΓΑΛΙΛΑΙΑ” της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. 

Η παράσταση ανεβαίνει μέσα από το σκηνοθετικό βλέμμα της γνωστής ηθοποιού Όλιας Λαζαρίδου, τη συνεργασία του καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη και τη συμμετοχή νέων ηθοποιών και φοιτητών.

Η παράσταση παίζεται ήδη στο χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα με τους ηθοποιούς, Νίκος Χαλκιαδάκη και Ιφιγένεια Γρίβα και η όλη οργάνωση της είναι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε ότι αφορά το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Παλλήνης, υπενθυμίζεται ότι το επισκεπτόταν συχνά, προσευχόμενος ή και συγγράφοντας ο “Άγιος” των Ελληνικών γραμμάτων και κορυφαίος διηγηματογράφος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Το έργο και η παράσταση

Τί είναι ο «Γάμος του Καραχμέτη» του Παπαδιαμάντη; Μια τυπική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, η αγωνία της επιβίωσης της κοινότητας, μια διήγηση αφύπνισης για τον πόνο του άλλου ή ένα γοητευτικό μετανεωτερικό συναξάρι; Η συναρπαστική ιστορία λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το θαυμαστό τέλος αποκαλύπτει το κλειδί για το μυστήριο της αγιότητας σε έναν κόσμο σκληρό και παράλογο.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται στη οθόνη του θεάτρου σκιών ο «Καραγκιόζης νεκροθάπτης», δραμάτιο ειδικά γραμμένο για την περίσταση.

«Τίποτα δεν υπάρχει που να συντηρεί καλύτερα τη δροσιά της ζωής μας από την ησυχία μιας φλεγόμενης καρδιάς.»

Συντελεστές τη ςπαράστασης:

Συντονισμός-Επιμέλεια: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Διασκευή-σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Παίζουν:

Ιφιγένεια Γρίβα
Νίκος Χαλδαιάκης

Συνεργάζονται οι καραγκιοζοπαίχτες Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης με το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη

Διδασκαλία Γέφυρας των δύο μερών της παράστασης: Θανάσης Χαλκιάς

Σκηνικά: Μαρία Χανιωτάκη, πάνω σε μια ιδέα του Μανώλη Ζαχαριουδάκη

Φιγούρες θεάτρου σκιών: Νικόλας Τζιβελέκης

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Συμμετέχουν οι φοιτητές και νέοι θεατρολόγοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ:

Μάριος Αρνιώτης
Θοδωρής Βιδάκης
Μάνος Δαμασκηνός
Μενέλαος Καραντζάς
Παρασκευή Λυπημένου
Κατερίνα Μιχαλάκη
Λίνα Σταυροπούλου