Έργα μικτών μέσων της Βασιλικής Πιστικού στην 1η ατομική έκθεση της

Tην πρώτη ατομική της έκθεση μικτών μέσων με τίτλο «Fractal Equilibriumστον» παρουσιάζει η Bασιλική Πιστικού στο χώρο ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ στα Καλύβια, στο χώρο της Παλαιάς Κοινότητας. Στην έκθεσή της παρουσιάζει το σύνολο των έργων της σε τρεις ενότητες: εγκατάσταση, ζωγραφική και μικτή τεχνική. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από την αναδόμηση που προκαλούν σε πολλά φυσικά συστήματα οι μεταβολές και οι ανακατατάξεις.  

Προέρχεται από τη φυσική και τα μαθηματικά, και παραπέμπει στην προσπάθεια της τέχνης να κανονικοποιήσει και να τακτοποιήσει με δημιουργικό τρόπο αισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς. Από μόνος του ο τίτλος λειτουργεί ως αντίστιξη στο δημιουργικό διακύβευμα που πραγματεύεται η ίδια η έκθεση και το πολύπλευρο έργο της.  

Η ιστορικός τέχνης και θεωρητικός πολιτισμού Εύα Κέκου γράφει για τη δουλειά της Πιστικού: Το σύνολο της εικαστικής δουλειάς το οποίο εκτίθεται εδώ στην πρώτη ατομική έκθεση της Βασιλικής Πιστικού έχει προβληματισμούς που ερείδονται σε αντιθετικά σχήματα. Αφορούν την υλικότητα και το άυλο, την τάξη και το χάος, την πνευματικότητα και τη σωματικότητα.

Μέσα από το δίπολο των αντιθέσεων, η καλλιτέχνιδα θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς που συνδέονται με το εσωτερικό, το ενδόμυχο και το πνευματικό, με τρόπο ανεπιτήδευτο, αθώο και ακραιφνή, παρουσιάζοντας τα ευρήματά της με τη μορφή εικόνων, οραμάτων και ιδεών μετουσιωμένων σε αντικείμενα.

Η δουλειά της Πιστικού έχει κάτι από τον χαρακτήρα και τον ενθουσιασμό του αρχαιολόγου που παρουσιάζει στο κοινό του ευρήματα ανασυρμένα από το σκοτάδι – δείχνοντάς τα με προσοχή και σεβόμενος την εύθραυστή τους ύλη.

Η δουλειά της Πιστικού στο σύνολό της αποτελεί μια κατάσταση ενσυνείδησης. Αυτή η κατάσταση προκύπτει μέσα από τη διαδικασία συνειδητοποίησης τόσο της υλικής όσο και της πνευματικής υπόστασης, αλλά και όλων αυτών των στοιχείων που απαρτίζουν το «είναι» στη φιλοσοφική και αισθητική διάστασή του όπως αποτυπώνεται εδώ, με όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τη συνθετότητα αυτή και τις ποιότητες της: στοιχεία τραχιά, εύκαμπτα, διαφανή, βαριά, ευτελή.

Άλλωστε, τα ίδια τα υλικά της είναι πολλές φορές ευτελή και διαφανή: φαίνεται ότι ο προβληματισμός της στρέφεται σε έννοιες που αφορούν την αληθινή επικοινωνία, την αμεσότητα, αλλά και το πόσο ο εντυπωσιασμός μπορεί να συνδέεται με αξίες μη προφανείς ή κοινωνικά και οικονομικά φορτισμένες.

Πληροφορίες

ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, Καλύβια Δήμου Σαρωνικού, και Παλαιά Κοινότητα Καλυβίων στην Κεντρική Πλατεία Ευαγγελιστρίας.
Διεύθυνση: Προκοπίου Γκίνη 5, Τ.Κ:19010
τηλ. 2299301466 pespolytropon@gmail.com,
Βασιλική Πιστικού τηλ 6979449011
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαρτίου-20 Απριλίου 2017
Ώρες και μέρες επίσκεψης: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη:κλειστά-επίσκεψη κατόπιν επικοινωνίας, Πέμπτη, Παρασκευή: 18:30-21:30, Σάββατο, Κυριακή: 11:30-14:30 και 18:30-21:30