Τριήμερο εκδηλώσεων με τις καλύτερες ταινίες του επετειακού «Animasyros 10»

Από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση όσοι βρεθούν θα απολαύσουν μία δίωρη επιλογή των ταινιών που ξεχώρισαν στο τελευταίο Animasyros. Είσοδος ελεύθερη στις προβολές, όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

animasyros_10_03-2182636

Το Animasyros υποδέχεται το 2018 με τις καλύτερες ταινίες του επετειακού «Animasyros 10», σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η φετινή δράση περιλαμβάνει τρία «BestOf» προγράμματα από τον επίσημο κατάλογο του «Animasyros 10» με ταινίες animation για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά 8-12 ετών, αλλά και την πολυαναμενόμενη αθηναϊκή πρώτη προβολή του «The Ox», παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Νικόπουλου.

Συνδυάζοντας υψηλή τεχνική και εικαστική πληρότητα, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, δίνουν το παλλόμενο στίγμα της σύγχρονης σκηνής του animation, μέσα από μια δίωρη επιλογή των ταινιών που ξεχώρισαν στο τελευταίο Animasyros. Ανάμεσά τους, είναι οι ταινίες «L’Ogre» (Το τέρας), «O Matka!» (Μητέρα!) και «Aenigma», που απέσπασαν τα τρία βασικά βραβεία του Φεστιβάλ (στο Διεθνές, το Σπουδαστικό και το Ελληνικό τμήμα, αντίστοιχα), αλλά και το πολυσυζητημένο «Min Börda» (Το φορτίο μου) της Νίκι Λίντροθ φον Μπαχρ, που έρχεται «φρέσκο» μετά τη βράβευσή του ως καλύτερο animation του 2017 στα νεοσύστατα Emile Awards.

Το πρόγραμμα προβολών κορυφώνεται με την προβολή του φιλμ «The Ox», της πρώτης μεγάλου μήκους δημιουργίας του Γιώργου Νικόπουλου, η οποία συγχρόνως είναι και η πρώτη ταινία animation που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συνδυάζοντας την τεχνική stop-motion με τον σύγχρονο χορό, το θέατρο σκιών και τη ζωντανή κινηματογράφηση, ο σκηνοθέτης χτίζει μια μοντέρνα πολιτική αλληγορία που εμπνέεται από τον αρχαίο μύθο του βασιλιά Μίδα, αλλά αντανακλά τη σημερινή, παγκόσμια πολιτικοοικονομική κρίση.

Τα παιδιά στη Στέγη, όμως, δεν βλέπουν μόνο ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά μαθαίνουν να δημιουργούν και τις δικές τους. «Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για το 2018» ονομάζεται το τριήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας της Στέγης, που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με διαφορετικές τεχνικές animation και cut-outs, μέσω της συμμετοχής τους στη διαδικασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το εργαστήριο animation πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής υποστήριξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση προς το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών και διεξάγεται Τρίτη 2, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 (11:00-14:00). Κρατήσεις – Πληροφορίες: Tηλ: 213 017 8002 / Email: education@sgt.gr

Tο πρόγραμμα «Animasyros στη Στέγη» συνεπιμελήθηκαν η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros και ο Θοδωρής Καραμανώλης, διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε προβολή.