Προβολή του ντοκιμαντέρ Άμος Οζ (Amos Oz) στα πλαίσια του Camera Documento

Το ντοκιμαντέρ Άμος Οζ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου θα προβάλλεται από 24 Απριλίου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος Camera Documento, τη Δευτέρα 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μία ειδική εκδήλωση με την προβολή του ντοκιμαντέρ Άμος Οζ (Amos Oz) του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στον κινηματογράφο Τριανόν. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ανταίου Χρυσοστομίδη. 

Πρόγραμμα για την Δευτέρα 24 Απριλίου

19:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Άμος Οζ»

20:00 Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τον διεθνούς φήμης συγγραφέα Άμος Οζ.

Εισηγητές/ Εισηγήτριες:

Πάνος Κυπαρίσσης, ποιητής
Γιώργος Μαρκόπουλος, ποιητής
Γιώργος Μπράμος, κριτικός κινηματογράφου
Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος

21:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Άμος Οζ»

22:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα»

Σύνοψη για το ντοκιμαντέρ Άμος Οζ

«Αν μου ζητήσετε να σας πω το θέμα των βιβλίων μου με μία μόνο λέξη, θα απαντούσα: Οι οικογένειες. Αν μου ζητούσατε να σας πω το θέμα των βιβλίων μου με δύο μόνο λέξεις, θα σας έλεγα: Οι δυστυχισμένες οικογένειες. Αν μου ζητούσατε να σας πω το θέμα των βιβλίων μου με τρεις μόνο λέξεις, θα σας έλεγα: Διαβάστε τα βιβλία μου».

Με αυτή τη φράση ο Άμος Οζ αρχίζει να μιλάει για το έργο του στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, καθισμένος στο δωμάτιο που χρησιμοποιεί ως γραφείο του στη μικρή πόλη Αράντ, στη μέση της ερήμου, όχι μακριά από τη Νεκρά Θάλασσα. Και από το έργο του, ο διάσημος ισραηλινός συγγραφέας θα περάσει σιγά-σιγά στους σπουδαιότερους σταθμούς της ζωής του: στη γέννησή του στην Ιερουσαλήμ, στην αυτοκτονία της μητέρας του όταν ο ίδιος ήταν 12 χρονών, στη ρήξη με τον πατέρα του, στην ενηλικίωση και στον γάμο του σε ένα κιμπούτς.

Με το ελληνικό συνεργείο να τον ακολουθεί από το Αράντ στην έρημο της Νεκράς Θάλασσας και από την Ιερουσαλήμ στο κιμπούτς Χούλντα κι ύστερα σε ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, τη Βεργίνα, στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτα, ο Οζ ξεδιπλώνει τη λογοτεχνική του δραστηριότητα, την καθημερινότητα της ιδιωτική του ζωής, αλλά και τις πολιτικές – φιλειρηνικές του απόψεις για την κόλαση του Μεσανατολικού.

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οζ θα αναφερθεί στον τελευταίο Ισραηλινολιβανικό πόλεμο και στις δηλώσεις του που είχε κάνει τότε, που επέσυραν την κριτική πολλών φίλων του. «Είμαι υπέρ της ειρήνης, αλλά όταν κάποιος μου επιτεθεί απρόκλητα στο δρόμο, θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», θα εκμυστηρευτεί μπροστά στο φακό. Και, φωτογραφημένος πάνω από τον Κήπο της Γεσθημανή, θα δείξει πόσο εύκολο είναι να χωριστεί η Ιερουσαλήμ σε δύο τμήματα, το παλαιστινιακό και το ισραηλινό, και στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αρκεί να υπάρξει μετριοπάθεια, βούληση για λύση και διάθεση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς.

Πληροφορίες για το Ντοκιμαντέρ Άμος Οζ

Δημοσιογράφοι/παρουσιαστές: Μικέλα Χαρτουλάρη, Ανταίος Χρυσοστομίδης
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Εκτέλεση παραγωγής/παραγωγός: Θάνος Λαμπρόπουλος-Περίπλους
Παραγωγή: ΕΤ-1
Έτος Παραγωγής: 2005
Διάρκεια: 52′

 Από τις 20 Απριλίου. Τοποθεσία: Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια)
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 7€ , Φοιτητικό και άνω των 65: 6€, Aνέργων και ΑμεΑ: 4€