“Παλιά Αθήνα”, καντάδες από τη χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Καντάδες και τραγούδια της παλιάς Αθήνας ερμηνεύει η χορωδία του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της διπλής –ιστορικής και εικαστικής– έκθεσης #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Η μουσική βραδιά «Παλιά Αθήνα» διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Συμμετέχει ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Θα προηγηθεί, στις 18:30, ανοιχτή για το κοινό ξενάγηση στην έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, από την επιμελήτριά της και ιστορικό τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.

Οι καντάδες «εισήχθησαν» στην Αθήνα το 1864, όταν τα Επτάνησα συνενώθηκαν με την Ελλάδα. Στην Πλάκα, στου Ψυρρή αλλά ιδίως στην Νεάπολη, το «νέο» μουσικό αυτό είδος αγαπήθηκε, διαδόθηκε, εμπλουτίστηκε με λόγια στοιχεία και συνδέθηκε με τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Στη Νεάπολη, συντέλεσε στην ίδρυση Ωδείων και μουσικών σχολών στην περιοχή. Η Αθηναϊκή καντάδα εξελίχθηκε παράλληλα με το αθηναϊκό τραγούδι. Αθηναϊκές καντάδες συνέχισαν να γράφονται μέχρι και τη δεκαετία του ’30, ευνοημένες από το ρομαντικό κλίμα της εποχής.