Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και το «έγκλημα» του 1998

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τις μεγάλες πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση της χώρας και βλέπουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων που έχουνε την αρμοδιότητα της κατάσβεσης, να καταφέρουν να τις ελέγξουν. Τι συνέβη όμως και έχουμε εν έτη 2017 τεράστιο πρόβλημα στην δασοπυρόσβεση; Ας τα πάρουμε με την σειρά:


Το 1998, η Πολιτεία, κόντρα σε κάθε λογική, σε κάθε τεκμηριωμένη επιστημονική και εμπειρική άποψη και γνώμη, αποφάσισε την αφαίρεση της αρμοδιότητας της Δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία και την ανάθεσή της στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κυριολεκτικά εν τω μέσω της νυκτός, κόντρα σε κάθε λογική και σε όλες τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις πέραν του Ατλαντικού χώρες.

Από το σημείο εκείνο και μέχρι σήμερα, παρατηρούμε μια συνεχή απαξίωση και υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας. Η κατ’ εξοχήν υπηρεσία της Ελληνικής υπαίθρου, υποβαθμίστηκε, εγκαταλείφθηκε, γέρασε, απαλλοτριώθηκε από προσωπικό και μέσα και κατάντησε μια ακόμα γραφειοκρατική δομή του Κρατικού Μηχανισμού.

Τι μας δίδαξε όμως αυτή η πράξη μετά από δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια εφαρμογής;

Η άσκηση της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ. καμία βελτίωση δεν έφερε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αντίθετα εκτόξευσε το κόστος της δασοπυρόσβεσης σε πολλαπλάσια και δυσβάσταχτα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ποσά.

Η απουσία της κατ’ εξοχής αρμόδιας για τα δάση, Δασικής Υπηρεσίας από το αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης, αφαίρεσε από την μάχη των πυρκαγιών. χιλιάδες έμπειρους υπαλλήλους. Στην ουσία η πολιτεία έδιωξε τον νοικοκύρη από το σπίτι του και έβαλε υπεύθυνο για την προστασία του τον γείτονα.

Παραγνωρίστηκε το γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας, όπως και σε όλα τα μεσογειακά οικοσυστήματα, αποτελούν τμήμα της διαχείρισης τους και πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ειδικών υπαλλήλων που έχουν και τις επιστημονικές και εμπειρικές γνώσεις ώστε να μπορέσουν να τα διαχειριστούν κατάλληλα.

Η εμπλοκή δεκάδων υπηρεσιών και φορέων στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών ( Π.Σ.-Ένοπλες Δυνάμεις – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Εθελοντές κ.λ.π.) ανέδειξε το τεράστιο θέμα του συντονισμού. Επίσης η έλλειψη γνώσης που έχουν οι άνδρες του Π.Σ. στο ανάγλυφο της περιοχής που καίγεται, προκαλεί καθυστερήσεις στην έναρξη της προσβολής της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να γιγαντώνεται η πυρκαγιά.

Το μοντέλο αεροπυρόσβεσης που επικράτησε μετά το 1998, δεν αποδίδει και είναι δαπανηρότατο.

Μετά από όλα αυτά, νομίζουμε ότι είναι η ώρα ΤΩΡΑ η Πολιτεία να επανεξετάσει την πολιτική της Δασοπυροπροστασίας των Δασών μας και να εφαρμόσει επιτέλους το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, για την ‘Ίδρυση και Λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Είναι καιρός να ακουστούν όλες οι επιστημονικές και φιλοπεριβαλλοντικές φωνές που ακούγονται όλα αυτά τα 19 χρόνια. Από το Πανεπιστήμιο και την Δασολογική Σχολή μέχρι το WWF, όλοι οι γνωρίζοντες φώναζαν και φωνάζουν εναντίον της απόφασης του 1998.

Όλες οι μεσογειακές χώρες που έχουν τα ίδια με εμάς προβλήματα και τα ίδια δασικά οικοσυστήματα εφαρμόζουν πολιτικές ίδιες με αυτές που προτείνονται από τους παραπάνω. Ακόμη και η μικρή Κύπρος διαθέτει εξοπλισμένο Δασοπυροσβεστικό Σώμα ενταγμένο στην Δασική της Υπηρεσία.

Χρειάζεται ένα σύγχρονο, εκπαιδευμένο και πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο Δασικό Σώμα, στα πρότυπα των Σωμάτων άλλων χωρών όπως της Ιταλίας ή της Πορτογαλίας. Οι τρόποι ίδρυσης και λειτουργίας αυτού του Σώματος έχουν περιγραφεί κατά καιρούς από πάρα πολλούς επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις αλλά και μεμονωμένους ειδικούς επιστήμονες ( Βλ. Σπύρος Ντάφης, https://dasarxeio.com/2016/09/12/2103/).

Η πολιτεία και εν μέσω της δυσβάσταχτης οικονομικής συγκυρίας οφείλει να βάλει στην άκρη εγωισμούς και μικροπολιτικές και να πάρει την σωστή απόφαση. Η παγκόσμια πρωτοτυπία της Δασοπυρόσβεσης χωρίς τους Δασικούς πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ…

Αύριο ίσως να είναι πολύ αργά…

Απόστολος Γκουγκουλιάς

Γεωτεχνικός – Δασοφύλακας
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου
Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων
Κεντρικής Ελλάδος

ΠΗΓΗ