Νομοθετική πρωτοβουλία για τους δασικούς χάρτες προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των δασικών χαρτών, προανήγγειλαν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου, κατέθεσαν σχετικές τροπολογίες η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι σύντομα θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα.  

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί επί της προτεινόμενης από το κόμμα του ρύθμισης, λέγοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών, ιδιαιτέρως, αγρότες και κτηνοτρόφοι που -κατά απαράδεκτο τρόπο- τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά» και τονίζοντας πως «πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους».

«Η τροπολογία της ΝΔ εστιάζεται μόνο στο ατελώς να γίνονται οι διαδικασίες ενστάσεων και το πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα, και δεν μπαίνει στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος που είναι σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους…» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απορρίπτοντάς τη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ωστόσο, είπε πως η τροπολογία της ΝΔ είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου Ν. 4389/2016 για τους δασικούς χάρτες και προτείνει την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ακόμη, δίδεται η δυνατότητα να υποβάλλονται ατελώς αντιρρήσεις από οποιονδήποτε έχει συμφέρον για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, υποστήριξε την τροπολογία του κόμματός του, ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση το γεγονός ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση με το θέμα των δασικών χαρτών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέκριναν από πλευράς τους την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στην προώθηση του έργου.