Έκκληση δημοφιλών καλλιτεχνών να σωθεί ο πλανήτης

Περισσότεροι από διακόσιοι δημοφιλείς καλλιτέχνες και διανοούμενοι από όλον τον κόσμο απευθύνουν επείγουσα έκκληση να σωθεί ο πλανήτης υπογράφοντας άρθρο για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της βιοποικιλότητας στην εφημερίδα «Le Monde». 

Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός και του αστροφυσικού Ορελιέν Μπαρό και μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του Νικολά Ιλό από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, φωτογράφοι και επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι «ήρθε η ώρα να δείξουμε σοβαρότητα». Υπενθυμίζουν πως «ζούμε έναν πλανητικό κατακλυσμό» τονίζοντας πως “είναι πολύ αργά για να μην κάνουμε τίποτα: η κατάρρευση συμβαίνει. Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε το χειρότερο”.

Καλλιτέχνες, όπως, οι Βιμ Βέντερς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Μαριάν Φέιθφουλ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλέν Ντελόν, Πάτι Σμιθ, Κατρίν Ντενέβ, Τζουντ Λο, Σαρλ Αζναβούρ, Σιλβί Γκιλέμ, Ιζαμπέλ Ιπέρ κ.ά. υπογραμμίζουν πως «απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πολιτική εξουσία θα πρέπει να ενεργήσει σθεναρά και άμεσα.

Θεωρούμε ότι μια κυβέρνηση που δεν θα καταστήσει τη διάσωση αυτού που μπορεί ακόμη να σωθεί, προτεραιότητα και απαίτησή της,  δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.»

«Προτείνουμε την επιλογή της πολιτικής -μακριά από λόμπι- και μέτρα εν δυνάμει αντιδημοφιλή που θα προκύψουν από αυτήν. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης. Δεν μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύον« επισημαίνουν και τονίζουν:  «Πολλές άλλες μάχες είναι νόμιμες. Αλλά, αν αυτή χαθεί, δεν θα υπάρχει άλλη να δώσουμε».

Σημειώνεται πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του Νικολά Ιλό.