Τα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα διδάσκονται από την επόμενη σχολική χρονιά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα δημόσια σχολεία.
Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που τα ειδικά μαθήματα θα διδάσκονται συνολικά και στοχευμένα στα δημόσια σχολεία.
Η απόφαση υλοποιεί πρόσφατη δέσμευση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ύστερα και από τις αντιδράσεις για την κατάργηση της διδασκαλίας του Σχεδίου στη Γ΄ Λυκείου.
Ειδικότερα, για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα οι υποψήφιοι πρέπει να εξεταστούν σε σχετικά ειδικά μαθήματα και μάλιστα να βαθμολογηθούν τουλάχιστον πάνω από 10 (για παράδειγμα, για την Αγγλική Φιλολογία πρέπει να εξεταστούν στα Αγγλικά, για τις αρχιτεκτονικές σχολές στο Σχέδιο).
Πρόκειται για τα εξής ειδικά μαθήματα: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, Μουσική Αντίληψη και Γνώση, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, Αρμονία, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.
Τα μαθήματα αυτά είτε δεν διδάσκονταν καθόλου στη Γ΄ τάξη των γενικών και επαγγελματικών λυκείων είτε διδάσκονταν αποσπασματικά και όχι στοχευμένα σε προετοιμασία συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Στην πράξη, δηλαδή, οι υποψήφιοι έπρεπε να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για την προετοιμασία τους.
Πλέον, με νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θεσπίζεται –για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα– πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στο δημόσιο σχολείο.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας ειδικών μαθημάτων θα εφαρμοστεί ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων λυκείου ή/και σε μεμονωμένα λύκεια.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, τα ειδικά μαθήματα θα διδάσκονται από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., δηλαδή εκτός υποχρεωτικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς ή και εθνικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και θα απασχολεί μόνιμους, εντός του συνολικού ωραρίου τους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχων, σχετικών ειδικοτήτων.