Προμηνύονται αναταράξεις στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου από τους διδάσκοντες στα ΑΕΙ. Ζητούν αυξήσεις

Στάθης Ευσταθόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) -την υπογράφει ο Πρόεδρος της, Στάθης Ευσταθόπουλος- προαναγγέλλεται προειδοποιητική απεργία στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2018 ημέρες κατά τις οποίες αρχίζει η εξεταστική περίοδος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι κατά τις συναντήσεις που είχε στη διάρκεια του τρέχοντος έτους με τον υπουργό Οικονομικών (όπως και με εκπροσώπους του), είχε αποσπάσει δέσμευση για επανεξέταση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ.

Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Στ. Ευσταθόπουλος, «ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η ΠΟΣΔΕΠ είχε ζητήσει από τον κ. Τσακαλώτο να καταθέσει την 1η Σεπτεμβρίου την πολιτική του απόφαση αν είναι διατεθειμένος να διαθέσει κονδύλιο για το ειδικό μισθολόγιο των καθηγητών πανεπιστημίου.

«Δυστυχώς, ο υπουργός δεν άνοιξε μέχρι σήμερα κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ, και έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμιά συγκεκριμένη ενέργεια που να δείχνει ότι έχει διάθεση να επανεξετάσει το θέμα.

Για την ΠΟΣΔΕΠ το θέμα αυτό είναι κορυφαίο και πρώτο στη λίστα των διεκδικήσεών της», τονίζει ο κ. Ευσταθόπουλος. Κατόπιν τούτων, η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας αποφάσισε προειδοποιητική απεργία για τις δύο πρώτες μέρες της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, στις 3-4/9.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΣΔΕΠ, δεν απαιτούνται επιπλέον αποφάσεις συλλόγων καθηγητών σε κάθε ΑΕΙ όταν αποφασίζεται τέτοια δράση από το κεντρικό όργανο της ΠΟΣΔΕΠ.

Βεβαίως, η απεργία μπορεί να μην είναι γενικευμένη σε όλα τα ΑΕΙ, καθώς οι σύλλογοι μπορούν να ακολουθήσουν άλλη μορφή δράσης που ταιριάζει καλύτερα στα δεδομένα τους.