Υπό τη διοργάνωση του 2ου Λυκείου Γέρακα, το ΙΖ’ Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO με 350 συνέδρους

Τη διοργάνωση του ΙΖ΄ Μαθητικού Συμποσίου UNESCO ανέλαβε το 2ο Λύκειο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης μετά από πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και τη σύμφωνη γνώμη των συντονιστών – καθηγητών του δικτύου σχολείων της UNESCO. 

Οι εργασίες του Συμποσίου θα διαρκέσουν δύο ημέρες, Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα και στο χώρο του Σχολείου με τη συμμετοχή 350 συνέδρων, ειδικότερα: 242 μαθητές από 21 Λύκεια της Αττικής και 1 από την Κύπρο, 70 καθηγητές συντονιστές των Ομάδων UNESKO από τους οποίους 2 από την Κύπρο και με προσωπικό υποστήριξης, 40 μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Γέρακα.

Τις εργασίες του Συμποσίου αναμένεται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, πιθανώς, ο υφυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Ζουράρις και η κ. Μαρία Φάσσαρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου, η κ. Αικατ. Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η κ. Χριστίνα Μπουλακάκη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCΟ, η κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Συνεργαζομένων Σχολείων Προγράμματος ASP net UNESCO Ελλάδας, ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, ο κ. Στεφ. Καπέλλας, Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Ανατ. Αττικής, ο κ. Παύλος Δαπόλας Συντονιστής Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, ο κ. Άγγελος Λιακόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης και Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. Δήμου Παλλήνης και Διευθυντές των σχολείων Ελλάδας και Κύπρου.

Λίγα λόγια για το Δίκτυο ASPnet UNESCO και τις συνθήκες υλοποίησης του διήμερου Μαθητικού Συμποσίου

Το Δίκτυο των Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο σε 177 χώρες, που αριθμεί σήμερα 8.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Δεσμεύεται να προωθήσει τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της UNESCO, υλοποιώντας πιλοτικές δράσεις, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσομένου κόσμου, αξιοποιώντας καινοτομικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, μεθόδους και υλικά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σχολείων, που αριθμεί σήμερα 150 εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων και εργάζεται για τη διάχυση του θεσμού, τη στενότερη διασύνδεσή του με τις Έδρες UNESCO, καθώς και για την αύξηση του αριθμού των υπό ένταξη σχολείων, με έμφαση σε παραμεθόριες περιοχές, στα νησιά του Αιγαίου και στη Μακεδονία.

Τα Συνεργαζόμενα Σχολεία συμμετέχουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα της UNESCO “ASPnet in Action”, καθώς και στο διαδικτυακό σεμινάριο του Διεθνούς Οργανισμού (webinar), με θέμα τη Βιοποικιλότητα.

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, το 2000 δημιουργήθηκε το Δίκτυο Λυκείων Αττικής ASPnet UNESCO, το οποίο αποτελείται από 22 Λύκεια, Δημόσια και Ιδιωτικά, και διοργανώνει ετησίως ένα διήμερο Μαθητικό Συμπόσιο, με τη συμμετοχή και συνεργαζόμενων Σχολείων από την Κύπρο.

Ο θεσμός των Μαθητικών Συμποσίων του Δικτύου Λυκείων Αττικής ASPnet UNESCO έχει την στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ). Το αρμόδιο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του ΥΠΠΕΘ λειτουργεί ως Εθνικός Συντονιστικός Φορέας της Ελλάδας και συνδιοργανωτής του Συμποσίου.

Ο καινοτόμος αυτός θεσμός παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν, να διασυνδεθούν και να συνεργαστούν επάνω σε ένα κοινό θέμα. Η θεματική του Συμποσίου, που είναι διαφορετική κάθε φορά, συνάδει πάντοτε με τα Προγράμματα και τις Προτεραιότητες της UNESCO.

Σκοπός του Συμποσίου

Σκοπός του διήμερου ΙΖ΄ Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων Αττικής UNESCO με θέμα «Συνυπάρχω, Συνανήκω, Συμπορεύομαι,
Θεσμικό & Αξιακό Πλαίσιο: Κατακτήσεις και Προοπτικές» είναι η συνεργασία σχολείων από διαφορετικές περιοχές, η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των νέων, η εξοικείωση με τις δημοκρατικές διαδικασίες (συμμετοχή, διάλογος, κριτική παρέμβαση) και η συνεισφορά των μαθητών στην επισήμανση βασικών θεμάτων και προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.

Στόχος του Συμποσίου

Στόχος του Συμποσίου είναι η ενημέρωση των μαθητών για διεθνή θέματα, η απόκτηση γνώσης, μέσα από την έρευνα και τη μελέτη διεθνών θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων, η κατανόηση του εκάστοτε θέματος και η προσπάθεια ανάπτυξης επιχειρημάτων, εξεύρεσης λύσεων και κατάθεσης προτάσεων, η εξάσκηση στη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για βιβλιογραφική έρευνα, η εξάσκηση στην Αγγλική Γλώσσα για να αποκτήσουν οι μαθητές πρόσβαση σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία, η βελτίωση των ρητορικών ικανοτήτων τους με τη δημόσια έκφραση και την τεκμηριωμένη υποστήριξη των ιδεών τους, η καλλιέργεια της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού στις απόψεις του άλλου και ακόμη, η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και συνεργατικότητας.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Μαθητικού Συμποσίου θα λειτουργεί παράλληλα καλλιτεχνική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής, αφίσες, κόμικς που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν και την 1η ημέρα, οι μαθητές των σχολείων θα παρουσιάσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, καλλιτεχνικό πρόγραμμα σχετικό με τη βασική θεματική του Συμποσίου.

Ακολουθεί το ακριβές πρόγραμμα του διήμερου Συμποσίου

1η ημέρα, Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα (Παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Μέρους)

8.30 – 9.15: Προσέλευση σχολείων – Εγγραφές
9.15 – 10.00: Έναρξη Συμποσίου- Χαιρετισμοί
10.00 -12.15: Α΄ μέρος εκδήλωσης
12.15 -12.30: Διάλειμμα
12.30 -14.15: Β΄ μέρος εκδήλωσης
(Μετάβαση στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα)

2ο ΓΕΛ Γέρακα (Συνεδριάσεις Επιτροπών)

14.30 -15.30: Γεύμα
15.30 -19.15: Συνεδρίαση Μαθητών ανά Επιτροπές /Συνεδρίαση Καθηγητών
19.15 -21.00: Βραδινή Εκδήλωση
21.00: Αναχώρηση

2η ημέρα Συμποσίου, Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα (Παρουσίαση και ψήφιση των πορισμάτων των Επιτροπών)

8.30 – 9.45: Προσέλευση μαθητών/τριών –Τελική επεξεργασία πορισμάτων Επιτροπών
10.00: Έναρξη ολομέλειας
10.00 -11.45: Α΄ Μέρος Συνεδρίασης
11.45 -12.00: Διάλειμμα
12.00 -13.45: Β΄ Μέρος Συνεδρίασης
13.45 -14.00: Λήξη Εργασιών του Συμποσίου και Αποχώρηση των μαθητών και των συνοδών τους

Πρόκληση για το 2ο ΓΕΛ Γέρακα η διοργάνωση

Αναμφίβολα, η ανάληψη της διοργάνωσης του Συμποσίου από ένα δημόσιο σχολείο, στην προκειμένη περίπτωση από το 2ο Λυκείο Γέρακα με ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή τόσο μέσω των δράσεών του όσο και μέσω των διακρίσεών του, εμπεριέχει το στοιχείο της πρόκλησης με δεδομένες τις ελλείψεις τόσο σε υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και σε χρηματοδότηση. Αυτή την πρόκληση καλείται να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του Σχολείου και με επικεφαλής τη διευθύντρια του, Ευαγγελία Γεωργάκη, να εδραιώσει για μία ακόμη φορά τη γενική εκτίμηση ότι η πρωτοκαθεδρία του στην εκπαιδευτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής αποκτήθηκε με δράσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου.

Σύντομο ιστορικό του 2ου ΓΕΛ Γέρακα

Ιδρύθηκε το 2003 και κατά τη διάρκεια της δεκατετράχρονης λειτουργίας του ανέπτυξε ποικίλες δράσεις και πολλές διακρίσεις τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτιστικό τομέα.
Κατάφερε να εδραιώσει μία παράδοση συμμετοχής των μαθητών του σε διαγωνισμούς γνώσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε προγράμματα προσομοίωσης των εργασιών του ΟΗΕ (συνέδρια MUN), σε προγράμματα μαθητικών κοινοβουλίων (Βουλή των Εφήβων, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, Euroscola, Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, Μαθητικό Συμπόσιο της UNESCO), σε προγράμματα Νεανικής Επιχειρηματικότητας, σε πολύμορφες εθελοντικές δράσεις υλοποιώντας στα 14 χρόνια της διαδρομής του πολλά πολιτιστικά προγράμματα και τέλος, έχει λάβει το βραβείο «Αειφόρου Σχολείου».