Στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής εκπαιδευτικής η Ομάδα Robot Falcons του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα

Σε ..εγρήγορση οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα που συνθέτουν την Ομάδα Ρομποτικής Robot Falcons εν όψει του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ρομποτικής First lego League (FLL) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για τον τελικό την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017. 

Προετοιμάζονται σε εντατικούς ρυθμούς υπό την καθοδήγηση των δύο εκπαιδευτών τους και …απογειώνονται με την ιδέα ότι μπορούν να επιτρέψουν στο σχολείο τους με την υψηλότερη διάκριση!

Οι ROBOT FALCONS είναι μια ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η οποία δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από το δραστήριο Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα, εντάχθηκε στον κύκλο των απογευματινών δραστηριοτήτων του Σχολείου και όπως αυτονόητα γίνεται αντιληπτό
η συγκεκριμένη δράση προσφέρει μια καλή και δημιουργική ευκαιρία: την ψυχική και πνευματική ανάταση των παιδιών, την προσπάθεια μέσω της ευγενούς άμιλλας και την αναζήτηση της διάκρισης.

Για την ομάδα ρομποτικής του Σχολείου τους, θέλησαν να μιλήσουν δύο μαθητές, …δόκιμοι δημοσιογράφοι, η Έλενα Ευθυμιοπούλου και ο Κώστας Ρήγας που συμμετέχουν στην σύνθεσή της και με τον απλό, αφοπλιστικό τους λόγο, εξηγούν και επεξηγούν ό,τι αφορά την ομάδα τους, τους προπονητές τους και τη δική τους προσπάθεια, αναφέρονται με αγάπη και τρυφερότητα στα γεράκια του ζωϊκού κόσμου και στις ενέργειες που έκαναν για να ευαισθητοποιήσουν τους συνομίληκους τους στα άλλα σχολεία της πόλης και τέλος, ονειρεύονται -τους ανήκει άλλωστε αυτό το δικαίωμα…- τα καλά αποτελέσματα στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Κυριακής. (θα τα περιμένουμε με ενδιαφέρον!)

Γράφει η Έλενα Ευθυμιοπούλου
Μέλος της Ομάδας Ρομποτικής Εκπαιδευτικής Robot Falcons

Οι ROBOT FALCONS είναι μια ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των απογευματινών δραστηριοτήτων που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα.

Φέτος, θα διαγωνιστούμε, για πρώτη φορά, στο First Lego League (FLL), έναν Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα: «Animal Allies» (οι σύμμαχοι των ζώων), σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς:

Robot Game
• Robot Design
• Project
• Core Values

Στο Project επιλέξαμε ως θέμα μας τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των γερακιών παγκοσμίως, δυστυχώς και στην Ελλάδα. Για να μάθουμε περισσότερα για τα γεράκια, ερευνήσαμε και μελετήσαμε υλικό, το οποίο αντλήσαμε από ιστοσελίδες και πάρα πολλά βιβλία και πήραμε συνέντευξη από έναν εκπαιδευτή στο Αττικό Πάρκο Αττικής, ο οποίος ήταν πάρα πολύ καλός και ευγενικός.

….Και μάθαμε κάτι πολύ σημαντικό για τον Μαυροπετρίτη.

Την άνοιξη, ο Μαυροπετρίτης επισκέπτεται τις βραχονησίδες του Αιγαίου και γεννά τα αυγά του. Οι λαθροθήρες διώχνουν τα γεράκια-γονείς με προβολείς και αυτά από φόβο εγκαταλείπουν τα μωρά τους στις μισοδιαλυμένες φωλιές πάνω στα δέντρα. Αποτέλεσμα είναι να πεθαίνει το 50% του πληθυσμού τους πριν ενηλικιωθούν.

Με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας, τυπώσαμε και μοιράσαμε φυλλάδια σε αρκετά σχολεία στην περιοχή του Γέρακα.
Ενημερώσαμε για τις θεμελιώδεις αξίες (Core Values) του διαγωνισμού FLL Athens στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, όπου θα συμμετάσχουμε στις 19 Φεβρουαρίου 2017.

Επίσης, δημοσιεύσαμε άρθρα σε ιστοσελίδες σχετικά με την εργασία που κάνουμε. Εκτός από την Αθήνα, οι Robot Falcons θα συμμετάσχουν και στους τελικούς του FLL που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής Βόρειας Ελλάδας.

Με την ομάδα μας πραγματοποιήσαμε μια ημέρα ενημέρωσης κοινού στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς που διοργάνωσε το Σχολείο μας. Εκεί παρουσιάσαμε κάποιες από τις ικανότητες του ρομποτικού μας οχήματος ολοκληρώνοντας μια σειρά από αποστολές επάνω στην αγωνιστική μας πίστα.

Εάν σας ενδιαφέρει το πρόβλημα που εξετάζουμε σχετικά με τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των γερακιών παγκοσμίως και στην Ελλάδα, θα σας προτείναμε να μας επισκεφτείτε για να σας ενημερώσουμε για προτεινόμενες λύσεις.

«ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ!»

Με την καθοδήγηση από τους καλούς εκπαιδευτές μας, κ. Αντώνη και κ. Μάκη, έχουμε γίνει μια ενωμένη ομάδα αγωνιστικής ρομποτικής με σκοπό να ζήσουμε νέες εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι με τα LEGO και την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Με τις υπέροχες και φοβερές ιδέες μας, αλλά και με τη στήριξη των εκπαιδευτών μας, είμαστε έτοιμοι για πολλές επιτυχίες. Στηρίξτε μας και εσείς με το να μας επισκεφτείτε. Για όλες τις απορίες σας οι Robot Falcons είναι πρόθυμοι να σας εξηγήσουν οτιδήποτε αφορά τα γεράκια.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγας,
Μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “ROBOT FALCONS”

Οι ROBOT FALCONS είναι μια ομάδα ρομποτικής που αποτελείται από 12 μαθητές (E΄& ΣΤ’ τάξης) του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Αττικής. Φέτος θα συμμετάσχουμε, για πρώτη φορά, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής First lego League (FLL) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για τον τελικό. Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στο πλαίσιο των απογευματινών δραστηριοτήτων που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, με επιτυχία, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας. Αρχικά, όταν δηλώσαμε συμμετοχή στις απογευματινές δραστηριότητες, θέλαμε απλά για να “γεμίσουμε” τον ελεύθερο χρόνο μας και τώρα η Ρομποτική κατέληξε να είναι μέρος της ζωής μας. Βασικός στόχος μας είναι, πλέον, η υλοποίηση των ιδεών μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε με γνώμονα την τεχνολογία.

Ο διαγωνισμός στον οποίο θα συμμετάσχουμε αποτελείται από 4 μέρη: το Robot Game, το Robot Design, τα Core Values και το Project. Το θέμα του project που επιλέξαμε είναι τα γεράκια και συγκεκριμένα το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού τους παγκοσμίως. Μια μέρα η ομάδα μας επισκέφτηκε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και είδαμε από κοντά δύο από τα γεράκια που φιλοξενούνται εκεί. Μάθαμε τι τρώνε, πώς ζευγαρώνουν και πώς κυνηγούν τα θηράματά τους. Μας είπαν ακόμα ότι προσπαθούν να τα βοηθήσουν για να αναπτυχθούν και ότι τα προστατεύουν από κινδύνους που τα απειλούν, όπως η πυρκαγιά, οι λαθροκυνηγοί, το μολυσμένο περιβάλλον, κ.ά.

Τι σημαίνει για μας η συμμετοχή σε μια ομάδα ρομποτικής

Ξεκινήσαμε το 2015, με τον κ. Αντώνη, ως εκπαιδευτή μας, στην απογευματινή δραστηριότητα της Ρομποτικής στο σχολείο μας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αγωνιστική ομάδα. Στην συνέχεια συμμετείχε και ο κ. Μάκης, ως εκπαιδευτή μας, που μας βοήθησε πολύ με πρωτότυπες ιδέες. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε στην οργάνωση της ομάδας μας, αλλά με τον καιρό γίναμε μια εξαιρετική ομάδα. Είμαστε μια εξαιρετική αγωνιστική ομάδα που συγκεντρώνεται μία φορά την εβδομάδα στον χώρο του σχολείου και έχει ως στόχο να κατασκευάσει ένα εντυπωσιακό όχημα χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως τα LEGO. Κάποιος από εμάς χειρίζεται τον υπολογιστή και οι υπόλοιποι βρισκόμαστε στην πίστα και ελέγχουμε τα πάντα σχετικά με το όχημα που έχουμε φτιάξει. Η συνεργασία μεταξύ μας είναι πολύ ευχάριστη προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ανακαλύψαμε την έννοια της ομαδικότητας, της συνεργασίας και βρήκαμε τον τρόπο να δουλέψουμε για την επιτυχία του στόχου της ομάδας μας. Όλα τα παραπάνω είναι αξίες που προβάλλονται έντονα στον Διαγωνισμό, καθώς αποτελούν μέρος των Core Values.

Η συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό 2017 First Lego League (FLL)

Θα συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό First Lego League (FLL) που θα αρχίσει στις 19 Φεβρουαρίου 2017 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και θα συνεχιστεί στις 11-12 Μαρτίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα παρουσιάσουμε το όχημα, που δημιουργήσαμε, με σκοπό να προκαλέσουμε θετικές εντυπώσεις, να γνωριστούμε με άλλες ρομποτικές ομάδες και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις.

Πολλές φορές συναντηθήκαμε στα σπίτια των μελών της ομάδας για την κατασκευή του οχήματός μας. Είχαμε την τύχη, η δασκάλα Μουσικής του Σχολείου μας κ. Ιουλία Τζαννετουλάκου να μας βοηθήσει στη δημιουργία του τραγουδιού της ομάδας μας. Εδώ, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, ο οποίος μας στηρίζει οικονομικά, αλλά και ηθικά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Αφροδίτη Καποθανάση, διευθύντρια του σχολείου μας, αλλά και στον Δήμο Παλλήνης για τη συνεχή και δημιουργική συνεργασία και υποστήριξη.

Ευχή όλων μας είναι η επιτυχία της ομάδας μας να είναι μεγάλη και η συνέχεια της πορείας της ακόμη μεγαλύτερη. Εξάλλου, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, μαθησιακών αλλά και κοινωνικών!