«Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 500 χρόνια από τον θάνατό του.» Ειδική εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, 8 Μαρτίου 2019

Λεονάρντο Ντα Βίτσι

Στον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η πέμπτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 6», που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι – 500 χρόνια από τον θάνατό του».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης «Λεονάρντο ντα Βίντσι – 500 χρόνια από τον θάνατό του» είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ομιλία του έχει θέμα «Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα Τετράδια του Ντα Βίντσι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Συντονιστής είναι ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

O Λεονάρντο ντα Βίντσι εκπροσωπεί τον κατεξοχήν «οικουμενικό άνθρωπο» της Αναγέννησης, καθώς συγκεντρώνει τις ιδιότητες του καλλιτέχνη, του πολυσχιδούς στοχαστή, του φιλόσοφου, του επιστήµονα και του εφευρέτη.

Με αυτές τις ιδιότητες καταξιώνεται ως πνευματική προσωπικότητα που μεταξύ άλλων πασχίζει για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις προκαταλήψεις και τους φόβους του.

Από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπό του έχουν προβληθεί οι εικόνες του αλχηµιστή, του µάγου, του µύστη, του προφήτη, κ.ά.

Με αυτές, πολλοί μελετητές προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν να τον τοποθετήσουν σε μια σφαίρα μυστηρίου και αινίγματος, δηλώνοντας συχνά μια πνευµατική παρακµή.
Οι αφετηρίες της διαμόρφωσης αυτών των αντιφατικών όψεων του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελούν το θέμα της διάλεξης.

Την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Λεονάρντο (Δευτέρα – Παρασκευή, 14:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή, 09:00 – 21:00, Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων, 4ο επίπεδο).

Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019
Ώρα: 19:30 – 21:30

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος,
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα