Βαρύ το «τραύμα» που προκλήθηκε από τη φωτιά στο Δημαρχείο του Δήμου Παλλήνης

Βαρύ και στο «ψαχνό» το τραύμα που προκάλεσε η φωτιά στο Δημαρχείο του Δήμου Παλλήνης, το πρωί του Σαββάτου. «Μουδιασμένη» η αγουροξυπνημένη πόλη απ’ το κακό μαντάτο που με ταχύτητα φωτός «μπήκε» σχεδόν σε κάθε σπίτι, ήθελε να πιστεύει ότι πρόκειται για μια ακόμη ανέξοδη υπερβολή των ημερών ή για μια κακόγουστη φάρσα που στήθηκε για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των πολιτών.

Από σύμπτωση, την ίδια ημέρα και μάλιστα στις ώρες που καιγότανε το Δημαρχείο στο Γέρακα, έξω από το δημοτικό κτήριο, εξελισσότανε η προγραμματισμένη από το Δήμο Παλλήνης διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Ως αργά το μεσημέρι περίπου 1.500 πολίτες έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους εν όψει των Χριστουγέννων, κι αν κάποιος ήθελε να καταγράψει την συναισθηματική φόρτιση αυτών των ανθρώπων κάθε φορά που έστρεφαν το βλέμμα τους προς το φλεγόμενο τμήμα του Δημαρχείου, θα χανότανε στα πολυσύνθετα λεκτικά σχήματα που από ψυχής έβγαιναν.

Η αλήθεια είναι ότι το Δημαρχείο στο Γέρακα ήταν –και θα ξαναγίνει- ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής, ένα σημείο αναφοράς και ταυτότητας της ενωμένης Πόλης που προέκυψε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τρεις διαφορετικές αυτοδιοικητικές κοιτίδες και τέλος, ο χώρος μέσω του οποίου λειτουργεί η δημοκρατία της τοπικής κοινωνίας με τους διαπιστευμένους στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπους της.

Επιπρόσθετα, η εστία των εργαζομένων στο Δήμο και ο χώρος που συχνά-πυκνά φιλοξενεί και αναδεικνύει πολιτιστικές και ευρύτερα κοινωνικές δράσεις τοπικών και μη συλλογικών φορέων.

Με λίγα λόγια, αυτό το κτήριο ήταν -και θα παραμείνει- ο συνθετικός και συνδετικός ιστός της κοινωνίας των πολιτών και των εκπροσώπων της.

Σε συντομία το ιστορικό του

Το Δημαρχείο αναγέρθηκε επί Δημαρχίας Γιάννη Παπαδογεωργάκη. (φωτογρ. 1996)

Οραματιστής, τολμηρός και αποτελεσματικός,

υπηρέτησε το Γέρακα αρχικά ως Πρόεδρος Κοινότητας (πρωτοεκλέχθηκε το 1982)

και από το 1990 ως και το 2006 ως Δήμαρχος.

Η μελέτη κατασκευής του κτιρίου των 3.280 τ.μ. έγινε (2003-2004)

από το ζεύγος των βραβευμένων αρχιτεκτόνων, Δημήτρη (φωτογραφία) και Λιάνας-Νέλλας Ποτηροπούλου και αποπερατώθηκε το 2006.

Το «Δημαρχείο & Κέντρο Πολιτισμού Γέρακα» –όπως αποτυπώθηκε στην συμβασιοποίηση του έργου- είχε επιλεγεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και από ένα σύνολο 121 έργων στην Ελλάδα για ένα από τα βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008.

Είπε, τότε για το κτήριο του Δημαρχείου ο κ. Δημ. Ποτηρόπουλος: «Οι επιμέρους λειτουργίες του αναπτύσσονται κατά μήκος της γραμμικής εσωτερικής κυκλοφορίας, που είναι προϊόν πολλών γεωμετριών που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα ζωτικό χώρο διώροφης διάστασης, χώρο σύνδεσης, κίνησης, στάσης, αλλά και χώρο αφηγηματικό, θεατρικό.»

Τι μέλλει γενέσθαι…

Η επόμενη ημέρα σηματοδοτεί τα …δύσκολα!

Οι ζημιές στο κτήριο του Δημαρχείου είναι πολλές και πολυδάπανες.

Κατηγοριοποιούνται σε δύο επίπεδα. Στις εμφανείς και «αφανείς» ζημίες. Οι δεύτερες είναι το ζητούμενο.

Οι πρώτες είναι ορατές και αφορούν σχεδόν όλο το δεξιό τμήμα του ισογείου. Το φουαγιέ –χώρος αναμονής και εξυπηρέτησης των πολιτών- και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αυτές που δεν φαίνονται θα αναζητηθούν και όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά».

Πρώτο και βασικό όλων, η αξιολόγηση της στατικότητας του 1ου ορόφου. Ευχής έργον, η έρευνα και το πόρισμά της να μην παραπέμψει στα δύσκολα.
Κατά δεύτερο λόγο ο μηχανολογικός εξοπλισμός όλου του κτηρίου, δεδομένου ότι στα σημεία που «κτύπησε» η φωτιά εξουδετερώθηκε η αρτιότητά του. Και σε αυτό η έρευνα θα δείξει την έκταση της ζημιάς. Μερική ή ολική; Θα δείξει.

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένων των κακών οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου –όπως άλλωστε και όλοι οι Δήμοι- η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλλήνης καλείται να …ανέβει στο βουνό σχοινοβατώντας!

Να εξασφαλίσει τα χρήματα που θα προϋπολογισθούν για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης και ενδεχομένως να αναγκαστεί να ζητήσει «βοήθεια» είτε από την Περιφέρεια Αττικής είτε από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε παλαιότερες εποχές η έκτακτη ενίσχυση … βοηθούντος και του τοπικού βουλευτή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προέκυπτε.

Στην τρέχουσα συγκυρία τα πράγματα είναι αρκούντως δύσκολα. Ευχή για την συγκεκριμένη περίπτωση να μην είναι έτσι.

Εκτίμηση του «Ν» είναι ότι για να επανέλθει το κτήριο του Δημαρχείου στο πρότερο επίπεδο του θα χρειαστεί πολύς καιρός.

Πολλούς μήνες. Ας είναι, έτσι. Σημασία έχει να ξαναβρεί την λάμψη του, να συνεχίσει να λειτουργεί και αυτό ασφαλώς θα συμβεί γιατί πέρα από τη βούληση της Δημοτικής Αρχής και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί και επιταγή των χιλιάδων πολιτών των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου.

Τέλος μια σύσταση και προτροπή: το ζήτημα δεν προσφέρεται για «εσωτερική κατανάλωση» και δεν είναι βατήρας για αντιπολιτευτικές ή προσωπικές επιθέσεις. Δεν οδηγούν πουθενά και –το σημαντικότερο- δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, άλλωστε αυτό, πλέον, είναι εδραιωμένο και κατασταλαγμένο με δείγματα και παραδείγματα πολλά. Παλιά και πρόσφατα.

Δήλωση του κ. Παν. Μερτύρη

Από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτη Μερτύρη, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται, η μεγάλη πικρία για την εικόνα που εμφάνισε μετά την πυρκαγιά, το Δημοτικό Κατάστημα.

Ακολουθεί:

«Ανυπολόγιστες ζημιές προκλήθηκαν από την φωτιά που ξέσπασε στις 8 το πρωί στο Δημαρχείο του Γέρακα από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια.
Όπως θα δείτε και από το σχετικό φωτογραφικό υλικό κάηκε ολοσχερώς ο προθάλαμος και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η φωτιά περιορίστηκε στον πρώτο όροφο ενώ όπως όλα φαίνονται δεν έχει επεκταθεί στο υπόλοιπο κτίριο.

Τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε εκτενέστερο έλεγχο των ζημιών και της στατικότητας του κτιρίου.

Μεγάλη πικρία μας αφήνει η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα το πρωί.

Είναι μια μεγάλη απώλεια τόσο για τον Δήμο όσο και για τους δημότες του Δήμου Παλλήνης.»