Υψηλή η αποδοχή του προγράμματος κομποστοποίησης από τους πολίτες

Σε διαδικασία εφαρμογής με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς έχει εισέλθει το πρόγραμμα κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων του Δήμου Παλλήνης.

Το πρόγραμμα κομποστοποίησης, εξ ορισμού χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλοπεριβαλλοντικό και εξ αντικειμένου προσβλέπει στην μείωση του όγκου των οργανικών απορριμμάτων.

Πρόκειται για οικιακή κομποστοποίηση καθόλα ασφαλή με υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας, την οποία μπορεί να εφαρμόσει ο οιοσδήποτε στο χώρο του υπό την προϋπόθεση να διαθέτει κήπο για την εγκατάσταση του ειδικού κάδου που διατίθεται από το Δήμο Παλλήνης.

Έτσι, τα οργανικά απορρίμματα μέσα από μια ειδική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος: η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. να είναι πολύ μικρότερη και οι κάδοι στους δρόμους άοσμοι και όχι με το …χάλι που εμφανίζουν σήμερα στους περισσότερους δρόμους της πόλης.

Επιπρόσθετα: με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει. Με εύκολο και οικονομικό τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να παράγει “κομπόστ” καλής ποιότητας βελτιώνοντας τον κήπο του και τα φυτά του, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται “αύξηση του όγκου των απορριμμάτων”.

Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι τα εξής:

  • Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά,
  • Φρούτα ή χορταρικά (π.χ πορτοκάλια, λεμόνια, καρπούζια, πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα κλπ),
  • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά.
  • Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν.
  • Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
  • Στάχτη π.χ από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο)
  • Τσόφλια αυγών (ασβέστιο)
  • Χαρτιά κουζίνας (π.χ χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές χαρτοσακούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία μείγματος.
  • Πριονίδι το οποίο παρέχει άνθρακα.
  • Υπολείμματα από διάφορα είδη τσαγιού και κατακάθια καφέ ή και φίλτρο γαλλικού καφέ.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά και ήδη τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους πολίτες-εθελοντές:

1) Έγκαιρη κατάθεση αίτησης συμμετοχής

2) Να διαθέτουν κήπο τουλάχιστον 10 μ².

3) Να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα τους επισκέπτονται, θα εποπτεύουν και θα ενημερώνονται για την ορθή χρήση των ειδικών κάδων με σκοπό την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Οι αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται στο Δημαρχείο του Δήμου Παλλήνης ή αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: perivallon@palini.gr