Παναγ. Μερτύρης: «εκπρόσωπος ξεπερασμένης εποχής ο κ. Α. Ζούτσος”. Τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής

Με μια ανακοίνωση στην οποία πλεονάζει ο πολιτικός χαρακτήρας και κυριαρχεί η αυστηρή κριτική προς τον τρόπο και την εν γένει αυτοδιοικητική λειτουργία του κ. Α. Ζούτσου ως Δημάρχου της πόλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Παλλήνης, κ. Παν. Μερτύρης, παρεμβαίνει δημόσια με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδεικνύοντας, επισημάνσεις, προβληματισμούς και αιτιάσεις, μόλις λίγους μήνες πριν την «εμφάνιση» της απλής αναλογικής και περίπου δύο χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Π. Μερτύρης, αμφισβητεί ευθέως τον τρόπο διοίκησης του Δημάρχου Παλλήνης, τον εγκαλεί για ακραίο συγκεντρωτισμό, εγωκεντρισμό και έλλειμμα δημοκρατίας, αποδίδει στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά την αιτία ανάδειξης σοβαρών κρουσμάτων παραβατικότητας που ήδη ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, τον καταγγέλλει για έλλειμμα ενημέρωσης τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των Δημοτών και εμμέσως πλην σαφώς τον ερωτά, πως μπορεί να διοικηθεί ο ενιαίος Δήμος όταν όλα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα του Δήμου για να συνεδριάσουν πρέπει να συγκληθούν από τον ίδιο δεδομένου ότι είναι ο επικεφαλής τους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τέλος, χαρακτηρίζει τον κ. Α. Ζούτσο στην ανακοίνωση του, «εκφραστή παλαιομοδίτικου μοντέλου διοίκησης που θα ανατραπεί από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής» το οποίο, όπως, ο ίδιος δηλώνει, «υποστηρίζει ανεπιφύλακτα.»

Ακολουθεί το σύνολο της ανακοίνωσης του κ. Π. Μερτύρη

Συμπληρώθηκαν περίπου τρία χρόνια από την ημέρα που οι δημότες του Δήμου Παλλήνης επανεξέλεξαν στη διοίκηση του Δήμου, τον κ. Αθαν. Ζούτσο.

Τρία χρόνια μετά, ήλπιζα πως θα το θυμόταν και θα έκανε το αυτονόητο. Να καλέσει τους δημότες και να τους πει τι έκανε στα τρία αυτά χρόνια, τι δεν πρόλαβε να κάνει και παράλληλα να τους ακούσει.

Κυρίως, αυτό.

Να μάθει από πρώτο χέρι ποια είναι η καθημερινότητα στη γειτονιά τους, στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, στο σχολείο των παιδιών τους, στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τι τους επιβαρύνει, ποιες ενδεχόμενες ελλείψεις υπάρχουν και ποιες προτάσεις έχουν για να βελτιωθούν τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα προέκυψαν στο διάστημα των τριών χρόνων.

Δυστυχώς, ο κ. Δήμαρχος για δικούς του λόγους δεν θέλησε αυτή την επικοινωνία. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος τον υποχρεώνει σε ετήσια λογοδοσία, ούτε αυτός ο λόγος στάθηκε ικανός για να πεισθεί να μιλήσει με τους Δημότες και να ακούσει τους Δημότες.

Προσωπικά δεν με ξαφνιάζει η αποστροφή του προς το διάλογο, τη διαβούλευση, την άλλη άποψη πολύ περισσότερο προς την κριτική.

Την ίδια αυτή αποστροφή του προς τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας την έζησα και εξακολουθώ να τη ζω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αγαπητοί συνδημότες,

Ο κ. Α. Ζούτσος, συστηματικά αποφεύγει να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Πλειοψηφία και μειοψηφία την ίδια τύχη έχουν. Βρίσκονται στο ίδιο «σκοτάδι». Με τη μόνη διαφορά ότι οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας βουβοί και έκπληκτοι τις περισσότερες φορές, αναγκάζονται να υπερψηφίσουν με ένα ΝΑΙ και χωρίς «δεύτερη» κουβέντα.

Η «πειθαρχία» των συμβούλων της παράταξης του στο ΝΑΙ κάθε ψηφοφορίας πιάνει «ταβάνι»! Ποσοστό; 99%! Λίγο πιο χαμηλά από τα ποσοστά Εμβέρ Χότζα και Ιλίε Τσαουσέσκου!

Ο κ. Α. Ζούτσος, κρύβει σαν επτασφράγιστα μυστικά, ζητήματα και εξελίξεις που αφορούν σοβαρά θέματα της πόλης.

Έκρυψε επί 40 ημέρες επιστολή της REDS, ιδιοκτήτριας εταιρείας του κτήματος Καμπά με τις προτάσεις της για τα αντισταθμιστικά του έργου που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει.

Ο κ. Α. Ζούτσος δεν θέλει συνθέσεις απόψεων και προτάσεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θέλει η δική του πρόταση να είναι και η τελική απόφαση.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. τόσο η παράταξη που ανήκω όσο και οι συνάδελφοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην κυριολεξία παρακαλούσαμε το Δήμαρχο να συγκροτήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή για συνάντηση μας με υπουργούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της REDS. Ήταν ανένδοτος και ανυποχώρητος. Ζήτησε από την δημοτική ομάδα του να ψηφίσει προτάσεις τις οποίες από κοινού με τον γραμματέα του έφτιαξε και φυσικά εγκρίθηκαν. Τι έλεγαν οι προτάσεις; Ποια αντισταθμιστικά πρέπει να δώσει η κατασκευάστρια εταιρεία. Αδικαιολόγητη βιασύνη και με πολλά ερωτηματικά.

Ο κ. Α. Ζούτσος δεν θέλει να γνωρίζουμε τα περιεχόμενα των ολοκληρωμένων μελετών για τα χρηματοδοτούμενα έργα οδοποιίας και εξωραϊσμού πλατειών στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Μαθαίνουμε τα περιεχόμενα των προτάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα, ούτε το χρόνο έχουμε για να ενημερωθούμε, ούτε τη δυνατότητα να προτείνουμε ή και να αντιπροτείνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση.

Ο κ. Α. Ζούτσος δεν θέλει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις μεγάλες υποθέσεις που έμμεσα ή άμεσα αφορούν το Δήμο Παλλήνης και βρίσκονται τα τελευταία χρόνια, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Υποθέσεις που παραστράτησαν από τη νομιμότητα και αντιμετωπίζονται αυστηρά από τον Ποινικό Κώδικα της χώρας μας, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό στα συρτάρια του γραφείου του.

Υποθέσεις που δεν θα εύρισκαν χώρο στο Δήμο Παλλήνης να «φυτρώσουν» αν δεν είχε χαθεί ο έλεγχος και αν λειτουργούσαν οι ασφαλιστικές και προληπτικές δικλείδες που σ΄αυτές τις περιπτώσεις κτυπάνε συναγερμό και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο ξεκίνημα τους.

Υποθέσεις που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το κύρος του Δήμου Παλλήνης, προκάλεσαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις ελεγκτικών και δικαστικών μηχανισμών και δημιούργησαν σκιές και υποψίες στην τοπική κοινωνία με κοινό το ερώτημα, «τι συμβαίνει επιτέλους στο Δήμο Παλλήνης.»

Υποθέσεις για τις οποίες πολύ φοβούμαι πως όταν θα έρθει η στιγμή της εκδίκασής τους στα κακουργιοδικεία της Αθήνας, εξ αιτίας του κλίματος κατακραυγής που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία εναντίον όσων έβαλαν χέρι στο μέλι ή πλαστογράφησαν διεκδικώντας οφίτσια, θα προκαλέσουν μέσω των διαδικτυακών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων δυσμενή δημοσιότητα σε βάρος του Δήμου Παλλήνης και φυσικά το μόνο που δεν αξίζουν οι Δημότες και ο Δήμος είναι μια τέτοια συνέπεια.

Ο κ. Α. Ζούτσος, δυστυχώς δεν θέλει να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται αυτές οι εκκρεμότητες. Οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται πρώην αιρετοί της παράταξης του, μία πρώην ταμίας του Δήμου και ένα διευθυντικό στέλεχος της διοικητικής πυραμίδας του Δήμου, είναι σε τέτοιο βαθμό σοβαρές που θα θέλαμε να μην είχαν συμβεί ποτέ σε βάρος του Δήμου Παλλήνης.

Η σιωπή του, μας ανάγκασε να ζητήσουμε εμείς ενημέρωση μέσω της νόμιμης, προβλεπόμενης διαδικασίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα είναι σε γνώση μας.

Ο κ. Α. Ζούτσος ποτέ του δεν θέλησε να μοιραστεί με το Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά με τους συνδημότες του, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε ως τρόπο διοίκησης του Δήμου Παλλήνης το απολυταρχικό, συγκεντρωτικό, εγωκεντρικό μοντέλο. Ένα σύστημα που οι πρόγονοί μου στην Παλλήνη το έζησαν καλά στο πετσί τους την εποχή που ήταν χωριό και το έλεγαν Χαρβάτι. Οι μεγαλοτσιφλικάδες του προπερασμένου αιώνα είχαν όλες τις εξουσίες με τη δύναμη της ιδιοκτησίας.

Ο κ. Α. Ζούτσος έχει όλες οι εξουσίες του Δήμου στα χέρια τα δικά του και χωρίς να είμαι και απόλυτα σίγουρος γι αυτό για να μην αδικήσω τον γενικό γραμματέα του.

Αγαπητοί συνδημότες,

Οραματίζομαι ένα άλλο Δήμο. ΟΧΙ το Δήμο με τον τρόπο που διοικείται σήμερα. Αυτή η λειτουργία του Δήμου δεν μας αξίζει, δεν μας τιμάει και δεν έχει προηγούμενο.

Οραματίζομαι ένα Δήμο με διάπλατες και διάφανες τις «πόρτες», με ετήσια λογοδοσία, με πραγματικό σεβασμό προς το Δημότη και όχι με την περιφρόνηση που του επιφυλάσσεται όταν απευθύνεται εγγράφως ή και προφορικά προς το Δήμο, με συνελεύσεις γειτονιάς, με ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω των οποίων θα μπορεί ο κάθε δημότης να θέτει από το σπίτι του ερωτήματα και προτάσεις μέχρι και μισή ώρα πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμμετοχικότητα και κυρίως με δημοκρατικό αποκεντρωτισμό.

Οραματίζομαι ένα Δήμο, υποστηρικτικό, υποκινητικό και αλληλέγγυο προς τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της πόλης και ΟΧΙ απέναντι τους, όπως συμβαίνει συστηματικά, επιλεκτικά και προκλητικά, σήμερα.

Οραματίζομαι ένα Δήμο που θα υποστηρίζει τον εθελοντισμό χωρίς να τον επιβραβεύει «με καθρεφτάκια ιθαγενών» όπως γίνεται σήμερα, ένα Δήμο με κοινωνική ευαισθησία και όχι με κοινωνική φιλανθρωπία.

Στις ημέρες της διάφανης διοίκησης, των ανοικτών θυρών και της αποκεντρωμένης λειτουργίας του Δήμου

δεν θα είναι ο Δήμαρχος, Πρόεδρος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παλλήνης.

ΣΗΜΕΡΑ είναι ο κ. Α. Ζούτσος

δεν θα είναι ο Δήμαρχος, Πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παλλήνης.

ΣΗΜΕΡΑ είναι ο κ. Α. Ζούτσος

δεν θα είναι ο Δήμαρχος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Παλλήνης.

ΣΗΜΕΡΑ είναι ο κ. Α. Ζούτσος

Δεν θα είναι ο Δήμαρχος, επιτηρητής της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. Θα είναι Αντιδήμαρχος.

ΣΗΜΕΡΑ είναι ο κ. Α. Ζούτσος

Δεν θα είναι ο Δήμαρχος, επιτηρητής της πολεοδομίας και προωθητής του σχεδίου Πόλης. Θα είναι Αντιδήμαρχος.

ΣΗΜΕΡΑ είναι ο κ. Α. Ζούτσος

Δεν θα εισάγει ο Δήμαρχος θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο αν προηγουμένως δεν κοινοποιηθούν διαδικτυακά προς τους Δημότες της πόλης για να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις και αν προηγουμένως δεν συζητηθούν σε προσυνεδριάσεις των δημοτικών ομάδων, με διεξοδικές συζητήσεις και με συμμετοχικότητα στην τελική διαμόρφωση τους.

Οι δημοτικές παρατάξεις δεν είναι «λόχοι» διατεταγμένης υπηρεσίας, όπως συνέβη χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα «επανόρθωσης λάθους ποσού 500 χιλ. €» υπόθεση για την οποία άλλωστε, θα υπάρξει από την παράταξη μας, προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Στις ημέρες της Δημοκρατίας και του σεβασμού προς το Δημότη, τα μεγάλα θέματα που θα εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα συζητούνται λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σε άδεια αίθουσα αφού οι κατάκοποι δημότες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους! Θα συζητούνται κατά προτεραιότητα και με διαδικτυακή απευθείας μετάδοση.

Στις ημέρες της Δημοκρατίας, δεν θα κάθεται ο Δήμαρχος στο πλάι του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για να τον χειραγωγεί –αυτό συμβαίνει σήμερα- άλλοτε με στραβή ματιά, άλλοτε με σπρώξιμο του ποδιού κι άλλοτε ψιθυριστά σε ποιο να δώσει το λόγο ή πότε να «τελειώσει» τον ομιλούντα.

Ο Δήμαρχος δεν είναι γι αυτή τη δουλειά.

Ο κ. Α. Ζούτσος θέλει να κάνει και αυτή τη δουλειά.

Δικαίωμα του. Τουλάχιστον για ακόμη δύο χρόνια.

Φίλοι Συνδημότες,

Ο Κ. Α. Ζούτσος, δυστυχώς, εκφράζει ένα μοντέλο ξεπερασμένης εποχής, παλιάς κοπής.

Θα το καταλάβει το 2019 όταν θα κριθεί από το Λαό της Παλλήνης με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής – το οποίο, προσωπικά, στηρίζω ανεπιφύλακτα – και θα αναγκαστεί, είτε ως αντιπολιτευόμενος, είτε ως πλειοψηφία να καθίσει στο τραπέζι της διαβούλευσης για σύγκλιση προγραμματικών αρχών και εξαντλητικής «ζύμωσης» του τρόπου άσκησης της διοίκησης του Δήμου, της λειτουργίας του Δήμου και της πολιτικής στελέχωσης του Δήμου.

Φυσικά όχι στη βάση του δικού του μοντέλου αλλά της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!