Την επέμβαση του κ. Μ. Βορίδη υπέρ του διαδημοτικού Πάρκου στην Μπαλάνα, ζητούν οι κάτοικοι της

Όψη οικισμού Μπαλάνας Γέρακα

Στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη κατέφυγαν με έγγραφο διάβημα τους τα μέλη και οι φίλοι του Διαδημοτικού Μεγάλου Πάρκου της Μπαλάνας ζητώντας την παρέμβαση του στην συνεχιζόμενη εκκρεμότητα ενός έργου που θα αναβάθμιζε όχι μόνο την περιοχή του οικισμού τους αλλά και το σύνολο του Δήμων Παλλήνης και Παιανίας.  

Οι προσπάθειες των πολιτών που ζουν στην περιοχή ξεκίνησαν τα δέκα τελευταία χρόνια, επικεντρώθηκαν στους Δημάρχους Παλλήνης και Παιανίας δεδομένου ότι η διεκδικούμενη κατασκευή πάρκου αφορά έκταση που αρχίζει από την Μπαλάνα Γέρακα, Δήμου Παλλήνης και συνεχίζεται στον οικισμό Φούρεσι Γλυκών Νερών, Δήμου Παιανίας, συνεχίστηκαν προς τον Συνήγορο του Πολίτη και στην Περιφέρεια Αττικής και τώρα ολοκληρώνονται με το διάβημα τους προς τον καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και ταυτόχρονα Βουλευτή εκλεγόμενο στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των πολιτών της περιοχής στον “Νεολόγο”, “μετά από περίπου δέκα χρόνια πιέσεων και συναντήσεων με τους δύο Δημάρχους, στείλαμε στην Περιφέρεια Αττικής την πρόταση μας για την κατασκευή του Διαδημοτικού Πάρκου, με αίτημα χρηματοδότησης ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι συνεχείς πιέσεις μας με την συνεπικουρία της αντιπολίτευσης, έφεραν ένα κάποιο αποτέλεσμα μόνο σε ό,τι αφορά το Δήμο Παλλήνης με την λήψη ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε η διάθεση του 50% του απαιτούμενου για την σύνταξη της σχετικής τεχνικής μελέτης, ποσού.

Εκκρεμεί η αντίστοιχη απόφαση του Δήμου Παιανίας η οποία, παρόλες τις υποσχέσεις του Δημάρχου κ. Ισίδωρου Μάδη, δεν έχει ακόμη ληφθεί για την ακρίβεια δεν έχει ακόμη εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μια αναιτιολόγητη κωλυσιεργία και δεν ξέρουμε ή δεν μας λένε το λόγο που την προκαλεί.

Έτσι, αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στον Υπουργό Εσωτερικών και περιμένουμε τις δικές του ενέργειες.”

Ακολουθεί η επιστολή των εκπροσώπων του οικισμού προς τον κ. Μ. Βορίδη

Προς Υπουργείο Εσωτερικών
Υπόψη Υπουργού κ. Βορίδη
Θέμα: Το Μεγάλο Πάρκο της Μπαλάνας
Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε κάτοικοι στα όρια των Δημοτικών ενοτήτων Γέρακα (Δήμου Παλλήνης) και Γλυκών νερών (Δήμου Παιανίας). Έχουμε την ατυχία να κατοικούμε στα όρια των δύο Δήμων, με αποτέλεσμα τα προβλήματά μας να μην έχουν αποδέκτη. Εκεί, υπάρχει κοινόχρηστος χώρος περίπου οκτώ στρεμμάτων, ο οποίος με την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων χαρακτηρίσθηκε χώρος πρασίνου.

Πριν δώδεκα χρόνια ξεκινήσαμε οι κάτοικοι της περιοχής με γραπτές μας προτάσεις, εκκλήσεις και τη συλλογή χιλίων και πλέον υπογραφών προς τους δύο Δήμους, για την δημιουργία Πάρκου και αθλητικών εγκαταστάσεων στον εν λόγω χώρο, με δεδομένο ότι νότια της Λεωφόρου Μαραθώνος δεν υφίσταται πουθενά χώρος άθλησης των παιδιών μας και στους δύο Δήμους, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν παίζοντας ποδόσφαιρο και μπάσκετ, σε μια παιδική χαρά της περιοχής και στην αυλή του έκτου Δημοτικού σχολείου Γέρακα με αρκετές παράπλευρες απώλειες, σπάσιμο τζαμιών, φωτιστικών, παγκακίων κ. λ .π. !

Το χώρο κατασκευής του Πάρκου, οι κάτοικοι των δύο Δήμων τον αποκαλέσαμε το «Μεγάλο Πάρκο της Μπαλάνας», με δεδομένο ότι η συνοικία ονομάζεται Μπαλάνα (από την πλευρά του Γέρακα) και Φούρεσι (από την πλευρά των Γλυκών Νερών).

Μετά από δέκα χρόνια περίπου πιέσεων και συναντήσεων με τους δύο Δημάρχους, οι κ. κ. Ζούτσος και Μάδης την 8/10/2021 απέστειλαν στην Περιφέρεια Αττικής διαδημοτική πρόταση για την κατασκευή του Πάρκου, με αίτημα χρηματοδότησης (1.000.000) ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διαδημοτική αυτή πρόταση δεν συνοδεύθηκε με τη σχετική τεχνική μελέτη κατασκευής του έργου, όπως λογικά έπρεπε! Έκτοτε μέχρι σήμερα ο αγώνας μας είναι διαρκής προκειμένου οι δύο Δήμαρχοι να πράξουν το αυτονόητο… Μετά από διαρκείς πιέσεις μας, την 9/6/2022 ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος υποχρεώθηκε (κι από την Αντιπολίτευση) να ψηφίσει ομόφωνα στο Δ.Σ. του Δήμου την έγκριση του 50% της δαπάνης για την τεχνική μελέτη του έργου. Αναμένουμε όμως μέχρι σήμερα το Δήμαρχο Παιανίας κ. Μάδη να ψηφίσει το υπόλοιπο 50%!

Στα δώδεκα χρόνια της αγωνιστικής μας πορείας για την κατασκευή του Πάρκου, έχουμε αποστείλει πάνω από δώδεκα επιστολές προς τους δύο Δημάρχους, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τον Συνήγορο του Πολίτη και δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση από κανέναν, πλην του Συνηγόρου του Πολίτη!

Η θέση της Περιφέρειας Αττικής σε συνάντησή μας με τον κ. Πατούλη ήταν και είναι θετική αλλά αναμένει την τεχνική μελέτη, ώστε να εντάξει το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση του Δημάρχου Παιανίας κ. Μάδη, χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η πρόθεσή του, παρ΄ ότι η αρχική του στάση ήταν θετική!

Κύριε Υπουργέ, η ομηρία μας δεν έχει τέλος. Μη έχοντας άλλη επιλογή και επειδή το θέμα κατασκευής του Πάρκου αφορά και θα εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μας, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε με την θεσμική σας ιδιότητα προκειμένου ο κ. Μάδης να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του υπολειπόμενου ποσοστού (σε χρήμα) ώστε να προχωρήσει η τεχνική μελέτη και να αποσταλεί άμεσα στην Περιφέρεια!

Θεωρούμε ότι η παρέμβασή σας θα είναι καταλυτική ώστε να δώσει λύση σε ένα πολυετές αίτημα εκατοντάδων οικογενειών της περιοχής μας και τα παιδιά μας να έχουν έναν διέξοδο χώρο αναψυχής στην καθημερινή τους πραγματικότητα!

Με εκτίμηση

Τα μέλη της Επιτροπής: Γέρακας 10/01/2023

1) Θοδωρής Κοτσώνης για την εκπροσώπηση
2) Δημήτρης Τρίγκας
3) Πάρης Κρικέλης