Με μεταγενέστερες «υπεύθυνες δηλώσεις» του Δημάρχου Παλλήνης, «νομιμοποιούνται» οικονομικές πράξεις παρελθόντων ετών!

Η ομαλή και διαφανής λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών ενός Δήμου είναι και ο απόλυτος καθρέφτης της γενικότερης λειτουργίας του.

Του Μιχάλη Παπαδογιάννη

πρ. Διευθυντή Τράπεζας
Κατοίκου Γέρακα

Κανόνας απόλυτος και χωρίς εξαιρέσεις. Νοικοκυρεμένα οικονομικά σημαίνει και νοικοκυρεμένο Δήμο, αλλά και το ακριβώς αντίστροφο.

O μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που ελλοχεύει πάντα στις περιπτώσεις ακαταστασίας και ανωμαλίας είναι να υποκρύπτονται αλλά και να αποκρύπτονται επιμελώς από κάποιους επιτήδειους μεγάλες διαχειριστικές ατασθαλίες και οικονομικά σκάνδαλα που υποθηκεύουν και ναρκοθετούν και το παρόν αλλά και το μέλλον του.

Πάμπολλες οι περιπτώσεις, ακόμα και σε μεγάλους Δήμους, που απεκαλύφθησαν μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα μετά από παρέλευση αρκετών ετών, αλλά και μετά την απομάκρυνση του Δημάρχου που ήταν υπεύθυνος εκείνη την περίοδο.

Όλα είχαν ένα κοινό περιβάλλον. Την μεγάλη ακαταστασία και ανοργανωσιά των οικονομικών υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού, το χαμηλό επίπεδο επιμόρφωσης, την μη περιγραφή αρμοδιοτήτων και δυστυχώς την πλήρη απουσία ελέγχου και εποπτείας.

Οι διαπιστώσεις, δυστυχώς, αυτές δεν είναι δικές μου, ούτε προέρχονται από στείρα αντιπολιτευτική διάθεση και μάλιστα ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών.

Είναι διαπιστώσεις της ορκωτού λογιστή που ήλεγξε τα οικονομικά του Δήμου Παλλήνης και περιλαμβάνονται σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα-φωτιά που συνοδεύει τον ισολογισμό του έτους 2013 (!), δηλ. 6 χρόνια πριν.

Το γεγονός αυτό και μόνο είναι απαράδεκτο και καταστρατηγεί και τον τύπο, αλλά και το πνεύμα του νόμου που επιβάλλει την έγκαιρη γνωστοποίηση των οικονομικών στοιχείων στους δημότες αλλά και στους συναλλασσόμενους.

Αυτή, η απαράδεκτη πρακτική, ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο και για την οποία δεν υπάρχει καμία λογική αιτιολογία, αφού όλοι οι Καλλικρατικοί Δήμοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα και όμως παρόλα αυτά δημοσιεύουν έγκαιρα τους ισολογισμούς τους.

Αλήθεια, τι σημασία θα είχε για τους δημότες να πληροφορηθούν για τα τρέχοντα οικονομικά το έτος 2025 αλλά και να εγκριθούν από ένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο από αυτό που έχει την ευθύνη.

Στο ίδιο πόρισμα, αναφέρονται και πλήθος λογιστικών παραβάσεων που ούτε απλές, ούτε τυπικές, αλλά και ούτε συνηθισμένες είναι και που θα έπρεπε να μας ανησυχούν και να μας προβληματίζουν όλους, καθώς ο Δήμος διαχειρίζεται δικά μας χρήματα, που καταβάλλονται είτε μέσω των δημοτικών τελών, είτε μέσω φορολογίας.

Θα έπρεπε ίσως να γραφεί ένα πολυσέλιδο άρθρο και να δημοσιεύεται σε συνέχειες για να παρουσιαστεί το πλήθος των λογιστικών παραβάσεων και παρατυπιών, καθώς και των λογιστικών διαφορών του ελέγχου που έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Επειδή αυτό και κουραστικό θα ήταν και αναποτελεσματικό, θα αναφερθώ σε αυτές πολύ σύντομα και περιεκτικά.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται:

η ασυμφωνία ουσιαστικών λογαριασμών,
η αδυναμία διασταύρωσης στοιχείων,
η μη παρακολούθηση των απαιτήσεων του Δήμου,
η μη ύπαρξη νομικής υπηρεσίας για τη δικαστική τους διεκδίκηση,
καθώς και πολλά άλλα που έχουν καταγγελθεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Δήμο.

Το πλέον ανησυχητικό όμως εύρημα είναι η απώλεια και παραποίηση παραστατικών, δηλαδή των γραπτών αποδείξεων που συνοδεύουν κάθε είσπραξη ή πληρωμή, τα οποία καλύφθηκαν (;) εκ των υστέρων με υπεύθυνες βεβαιώσεις, είτε του ίδιου του Δημάρχου, είτε του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών.

Με απλά λόγια, δηλαδή, Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει μιας και οι βεβαιώσεις αυτές με χρηματικό περιεχόμενο είναι αδύνατο να διασταυρωθούν με άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ακρίβειά τους και έτσι στην ουσία στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου.

Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα που δίνει σήμερα ο Δήμος μας.

Ακαταστασία, ανοργανωσιά και προχειρότητα σε όλες τις υπηρεσίες του. Γιατί βέβαια πώς θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε την σωστή εκτέλεση ενός έργου του Δήμου όταν στην πιο ευαίσθητη υπηρεσία του επικρατεί τέτοια αταξία και έλλειψη εποπτείας και εσωτερικού έλεγχου.

Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Δημάρχου Παλλήνης είναι δεδομένες και αυταπόδεικτες με βάση τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και τα πορίσματα των ανεξάρτητων Αρχών.

Δεν είναι μόνο οι φωνές από ολόκληρη την αντιπολίτευση του Δήμου, αλλά και οι φωνές σημαντικότατων στελεχών της πλειοψηφίας που αποχώρησαν (οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κουνενάκη και Καρκούλιας), καταγγέλλοντας πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες.

Τα οικονομικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας για να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης για μικροπολιτικά ή κομματικά συμφέροντα.

Η διαχείρισή τους πρέπει να είναι νόμιμη και στην επιφάνεια, αλλά και στην ουσία. Με διαφάνεια και καθαρότητα που να μην αμφισβητείται από κανένα, ούτε συμπολιτευόμενο, ούτε αντιπολιτευόμενο.

Ο χαρακτηρισμός του Θουκυδίδη για τον μέγιστο πολιτικό Περικλή ως «διαφανώς αδωρότατον» (μτφ. Ελ. Βενιζέλου πασιφανώς υπεράνω χρημάτων) αυτό ακριβώς δείχνει.

Και γι αυτό, ακριβώς, επιβάλλεται η συμμετοχή μας στα κοινά, η δίκαιη εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και στις επιτροπές του Δήμου, η τακτική λογοδοσία, αλλά και η συνεργασία των παρατάξεων για την καλύτερη δυνατή διακυβέρνηση ενός Δήμου.

Και αυτό θα είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο για τους δημότες όσο και για τις παρατάξεις.

Λέξεις, όπως, δημοκρατία, διαφάνεια, έλεγχος, συναίνεση, συνεργασία να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα και να πάψουν να αποτελούν ξύλινα λόγια, κενά περιεχομένου που λέγονται προς τέρψιν των εκλογέων.

_______________________

Το προηγούμενο άρθρο του Μιχάλη Παπαδογιάννη υπό τον τίτλο «Έκδηλη και προφανής η ανησυχία του Δημάρχου Παλλήνης για τη θέσπιση της Απλής Αναλογικής» (Θα το δείτε ΕΔΩ) διαβάστηκε μέχρι και χθες, 4 Φεβρουαρίου 2019, από 5.344 αναγνώστες του Νεολόγου.

_________________________________