Με «τραυματισμένη» πλειοψηφία δεκτές οι προτάσεις της REDS για την ΠΟΑΠΔ στο Κτήμα Καμπά

Συνεδρίαση που τα είχε όλα, αυτή που έγινε το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης.

dim_symv_pal_11_ioul_2017_780x385_1-1324582Το θέμα της, αφορούσε τις «προτάσεις της εταιρείας «Κάντζα Εμπορική Α.Ε.» οι οποίες εστάλησαν στο Δήμο Παλλήνης, την 18η Απριλίου 2017 και προσδιόριζαν την ταυτότητα των έργων συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. € τα οποία δέχεται να υλοποιήσει στο Δήμο Παλλήνης, στο πλαίσιο της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της» προς την τοπική κοινωνία.

Στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης έπρεπε να ληφθεί η σχετική απόφαση και προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάστηκαν όλες οι «συνιστώσες», θεσμικές, συλλογικές και μη, δεδομένου δε, του «θερμού» κλίματος που είχε ήδη προκληθεί από άστοχες, αμφιλεγόμενες και παρελκυστικές τακτικές εκ μέρους της δημοτικής αρχής, οι ενδείξεις ήταν πως, ναι, η συνεδρίαση θα τα είχε …όλα!Και τα είχε…

• Διήρκεσε περί τις 7 ώρες

• Επικράτησε κατά την μεταμεσονύκτια ψηφοφορία η πρόταση του κ. Δημάρχου με τον μικρότερο αριθμό ψήφων που είχε από το 2011 δική του εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

14 υπέρ και 10 κατά. Από τους 10 οι 8 ψήφισαν κοινή πρόταση και οι υπόλοιποι 2 (Α. Βίτσιος και Ν. Γαβράς) υποστήριξαν δικές τους προτάσεις.

• Η συνεδρίαση, είχε: εκνευρισμό, ένταση, λεκτικές αψιμαχίες, χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες, επιφωνήματα, προσβλητικούς υπαινιγμούς, δυνατές φωνές, ενίοτε και κραυγές, αφορισμούς και τέλος, αμηχανία σιωπής εκ μέρους αρκετών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Επιπρόσθετα, είχε: απουσίες Δημοτικών Συμβούλων δικαιολογημένες, απουσίες σκοπιμότητας, «τακτικισμούς» εμφανείς και αφανείς στο «γυμνό μάτι» –κάποιοι θεωρούν εαυτούς ευφυέστερους των άλλων, κακό πράγμα η υπερεκτίμηση εαυτού και η υποεκτίμηση ετέρων- και για πρώτη φορά από το 2011, κοινή πρόταση εκ μέρους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Είχε ακόμη: δύο Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας οι οποίοι στην ψηφοφορία ανάδειξης της μιας εκ των δύο προτάσεων, επίλεξαν την κοινή πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η κ. Ειρήνη Κουνενάκη διατυπώνοντας σκεπτικό «επιφυλάξεων και προβληματισμού» επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι “το σημείο Α της εισήγησης του κ. Δημάρχου που έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2017 δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.” (Σημ. “Ν”: είχε αποφασιστεί να αναζητηθεί γνωμοδότηση εξειδικευμένου νομοτεχνικού γραφείου για το κατά πόσο και προς ποιά κατεύθυνση επηρεάζει νεότερος νόμος (εκδόθηκε τον Νοέμβριο 2016) το θεσμικό πλαίσιο της ΠΟΑΠΔ) .

Ο κ. Δημήτριος Καρκούλιας, ζήτησε να διακοπούν άμεσα οι συνομιλίες με την εταιρεία και να υπάρξει απόλυτη άρνηση προς την ανέγερση του εμπορικού Κέντρου.

Την συνεδρίαση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός πολιτών, κυρίως από τον οικισμό της Κάντζας την οποία και φορά το έργο ανέγερσης του εμπορικού κέντρου και σε πλειοψηφικό αριθμό ήταν ταγμένοι κατά του έργου.

Μεταξύ του ακροατηρίου, ο επί δωδεκαετία Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Σπ. Κωνσταντάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατ. Αττικής, κ. Καίτη Θεοχάρη, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ανθούσας, κ. Πέτρος Δρακόπουλος, οι πρώην Δημ. Σύμβουλοι, κ. Μαρία Λεβαντή και Ζ. Φυκούρα, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του «Παλληνέα», κ. Κ. Ρομποτής, ο πρόεδρος του ΦΕΣ «Η Κάντζα», κ. Ιωάννης Τιλκιτζής, οι πρ. πρόεδροι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Παλλήνης, κ.κ. Οδυσσέας Ρομπάκης και Δημήτρης Κοτρώνης, η αντιπρόεδος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Δήμου Παλλήνης, κ. Μαρία Αμοργιανού, νυν και πρώην τοπικοί σύμβουλοι, κ.ά.π.

Το σημείο που απέτρεψε την ανάδειξη ενιαίας πρότασηςΗ αποτυχία του Δημοτικού Συμβουλίου να συμφωνήσει σε μία πρόταση για την περαιτέρω διαπραγματευτική διαχείριση του θέματος της ΠΟΑΠΔ στο Κτήμα Καμπά, εστιάζεται σε λίγες λέξεις μιας πρότασης.

Ο κ. Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του, έκανε με κατηγορηματικό τρόπο γνωστό «ότι καταρχήν, αποδεχόμαστε τις προτάσεις που μας έστειλε η εταιρεία «Κάντζα Εμπορική» και από εκεί και πέρα προσθέτουμε ό,τι άλλο συμφωνήσουμε.»

Η αντιπολίτευση ζητούσε σε αυτή τη χρονική συγκυρία «να μην γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της εταιρείας» με το επιχείρημα ότι «αν κάνουμε δεκτές τις προτάσεις δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις άλλες ενέργειες που προτείνουμε κατά της ανέγερσης και οι οποίες προσβλέπουν στο όφελος της περιοχής και της πόλης»Προσπαθώντας ο κ. Δήμαρχος να «αμβλύνει» την αντίθεση και να κάμψει την επιμονή της αντιπολίτευσης, επανήλθε με δευτερολογία επί της προτάσεως του, προτείνοντας την εξής προσθήκη στο αρχικό κείμενο της πρότασής του:

«η επιτροπή που θα συσταθεί με τη συμμετοχή όλων των συνδυασμών να διερευνήσει και να διεκδικήσει σε συνάντηση με την εταιρεία τυχόν άλλα οφέλη που μπορεί να έχει ο Δήμος βάσει της από 15 Μαΐου 2009 επιστολής της εταιρείας.»

(Πρόκειται για την επιστολή της «Κάντζας Εμπορική Α.Ε.» που είχε σταλεί στον τότε Δήμαρχο Παλλήνης κ. Σπ. Κωνσταντά και με την οποία η εταιρεία δεχότανε να αναλάβει δεσμεύσεις και παραχωρήσεις προς το Δήμο Παλλήνης, οι οποίες, καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με το περιεχόμενο της πρότασης της 18ης Απριλίου 2017)Η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε την αναδιαμορφωμένη πρόταση του κ. Δημάρχου επαναλαμβάνοντας δια στόματος ου κ. Π. Μερτύρη το επιχείρημα, ότι «όταν δέχεσαι κάποιες προτάσεις είναι σαν να λες ότι είμαστε ικανοποιημένοι και μη μας δίνετε τίποτε περισσότερο…»

Τελικά οι δύο προτάσεις (ακολουθούν) τέθηκαν σε ψηφοφορία με το γνωστό αποτέλεσμα.

Η πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης η οποία και επικράτησε με ψήφους 14 έναντι 10 της αντιπολίτευσης

Το σκεπτικό του κ. Δημάρχου Παλλήνης αναφορικά με την εισήγησή του:

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την κοινωνία που υπηρετούμε, όχι με λόγια αλλά με λογικές δεσμεύσεις, απαράβατες και χωρίς δυνατότητα υπαναχώρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση εισηγούμαι τα ακόλουθα:

Εισηγούμαι:

1. Την καταρχήν αποδοχή των προτάσεων της εταιρείας ως συμβατών με τις κατευθύνσεις της απόφασης 12/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης.

2. Τη σύσταση Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούμενης από τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Συνδυασμών κατά το άρθρο 70 του νόμου 3852/2010 για την περαιτέρω τεχνική εξειδίκευση υλοποίησης των προταθέντων. Η επιτροπή θα μπορεί να συνεπικουρείται στο έργο της από εμπειρογνώμονες και για το λόγο αυτό θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τυχόν δαπάνες που θα προκύψουν για πρόσληψη, νομικών, τεχνικών, κ.α.

3. Την εξουσιοδότηση της παραπάνω επιτροπής να διερευνήσει και να διεκδικήσει σε συναντήσεις με την εταιρεία και τυχόν άλλα οφέλη που μπορεί να έχει ο Δήμος βάσει της από 15ης Μαΐου 2009 επιστολής της εταιρείας «Κάντζα Εμπορική Α.Ε.» χωρίς να υπαναχωρήσει από τα διατυπωθέντα στην απόφαση 12 του 2017 και να διασφαλίσει τις γενικές δεσμεύσεις της εταιρείας η οποία θα κληθεί να εξειδικεύσει τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά ζητήματα τα οποία η επιτροπή θα εξετάζει με ειδικούς συνεργάτες που θα έχει προσλάβει για να δει αν είναι συμβατά.»

Ψήφισαν υπέρ της πρότασης του κ. Δημάρχου Παλλήνης

1. Σμέρος Κων/νος

2. Σταματίου Θεόδωρος

3. Μπάρπας Ιωάννης

4. Πυργιώτης Αλέξανδρος

5. Μπαξεβάνης Δημήτριος

6. Δημητριάδης Βασίλης

7. Ζινέλλη Καλλιόπη

8. Μελισσά Βασιλική

9. Αποστολίδου-Μαργιώλου Ελένη

10. Μουρτζιάπης Γεώργιος

11. Στεφανάκης Μανώλης

12. Τζιτσικάκη Ασπασία

13. Ματζώρος Ανδρέας

14. Παπανικολάου Νίκος, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης

Απόντες κατά την ψηφοφορία

1. Καρράς Δημήτριος –παρών στην συνεδρίαση, αποχώρησε προ της ψηφοφορίας

2. Αβαρκιώτης Φώτης –απών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου έστειλε επιστολή με την οποία «αν ήταν παρών θα ψήφιζε την πρόταση του κ. Δημάρχου»

3. Μερτζάνος Γεώργιος –για λόγους υγείας, απών από την συνεδρίαση-

4. Δημόπουλος Ιωάννης –είναι εκτός Ελλάδος-

Η Κοινή πρόταση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Π. Μερτύρη και Τ. Μπουντουβά

«Να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο η οποία με τη συνδρομή νομοτεχνικού γραφείου καθώς και κατοίκων και φορέων να επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής με στόχο: να εκφραστεί η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2015 ότι είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και να διερευνηθεί νομικά η δυνατότητα αποτροπής της ανέγερσης του, δεδομένου ότι υφίστανται καίρια νομικά ζητήματα που θα προκύψουν σε κάθε στάδιο της κατασκευής του.

Να ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς και του όμορους Δήμους.

Σε αντίθετη περίπτωση να κατοχυρωθούν νομοθετικά όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα ελαχιστοποιούν με εμπροσθοβαρείς ρήτρες στην περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής καθώς και τη ζημία που θα επωμιστεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης στη βάση προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και δεσμεύσεων της εταιρείας «Κάντζα Εμπορική Α.Ε.» τις οποίες σήμερα δεν δέχεται.»

Ψήφισαν υπέρ της πρότασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη, Πόλεις για να ζεις» και «Παρέμβαση για ένα άλλο Δήμο»

1. Μερτύρης Παναγιώτης

2. Κάλανδρος Παναγιώτης,

3. Καρατζάς Γεώργιος

4. Μπουντουβάς Αναστάσιος

5. Κόπτη Μίλλια

6. Σμυρλιάδης Θόδωρος

7. Κουνενάκη Ειρήνη –από την παράταξη της πλειοψηφίας-

8. Καρκούλιας Δημήτριος –από την παράταξη της πλειοψηφίας-

Βίτσιος Αριστείδης –κατέθεσε δική του πρόταση η οποία προσεγγίζει περισσότερο την εισήγηση του κ. Δημάρχου-

Γαβράς Νίκος –κατέθεσε δική του πρόταση σύμφωνα με την οποία η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” την οποία εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο «τάσσεται κατά της ανέγερσης του Εμπορικού Κέντρου στο Κτήμα Καμπά»

Απόντες κατά την ψηφοφορία

Καλαντζής Νεκτάριος –παρών στην συνεδρίαση, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία-

Γρατσία-Πλατανιώτη Μαρία -παρούσα στην συνεδρίαση, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία-

Χαλκίδης Ιωάννης –απών από την συνεδρίαση-

Μπουλμπασάκος Γεώργιος –απών από την συνεδρίαση-