Κρούσμα μελιταίου πυρετού σε 7χρονο από κατσικίσιο γάλα που παράχθηκε σε εργαστήριο των Σπάτων

Κρούσμα μελιταίου πυρετού εντοπίστηκε σε 7χρονο παιδί στο Ηράκλειο Αττικής σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Πιθανολογείται ότι η μόλυνση προήλθε από κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο προμηθεύτηκε η οικογένεια του παιδιού από συνεταιρισμό καταναλωτών.

Ο έλεγχος έδειξε ότι εργαστήριο παραγωγής που έπρεπε να παράγει και να διαθέτει –σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του – μόνο γιαούρτι, διέθετε στον συνεταιρισμό κατσικίσιο γάλα και τυρί χωρίς να έχει τη σχετική άδεια παραγωγής τους.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ απευθύνθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για τον περαιτέρω έλεγχο του παραγωγού διότι η έδρα του εργαστηρίου αυτού βρίσκεται στα Σπάτα, ενώ τα προϊόντα που βρέθηκαν στο συνεταιρισμό κατασχέθηκαν ως ύποπτα για τη μετάδοση της νόσου.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών, συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τυριά, γάλα, γιαούρτι και λοιπά γαλακτοκομικά λόγω του κρούσματος μελιταίου πυρετού που εντοπίστηκε σε παιδί στο Ηράκλειο Αττικής.

  • τα προϊόντα που αγοράζουν θα πρέπει να προέρχονται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και να φέρουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο σημάνσεις. (όνομα προϊόντος, πλήρη στοιχεία παραγωγού, ημερομηνία παραγωγής-λήξης του προϊόντος, συστατικά, ειδικές συνθήκες συντήρησης και τους κωδικούς εγκατάστασης).
  • τα προϊόντα που αγοράζουν να προέρχονται από καταστήματα που έχουν τις απαραίτητες άδειες, να συντηρούνται σε ψυχόμενες προθήκες ή ψυγεία και γενικότερα σε κατάλληλες για το προϊόν συνθήκες.