Η Παλλήνη τιμά Τετάρτη και Πέμπτη τη μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Τρύφωνα

Εορτή Πολιούχου Παλλήνης Αγ. Τρύφωνα

Τον Προστάτη και Πολιούχο της, Άγιο Τρύφωνα τον Μεγαλομάρτυρα, γιορτάζει, το διήμερο, Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου και Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου η τοπική κοινωνία της Παλλήνης με πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου στον ιερό Ναό που αφιερώθηκε στη μνήμη του.

Η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει ώρα 7.00 π.μ. και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων Του Πολιούχου, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Παλλήνης προγραμματίζεται να γίνει περί ώρα 10:45 π.μ.

Το πρόγραμμα του εορτασμού

Τετάρτη Ιανουαρίου 2018

18:00′ Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

21:00′ Ιερά Αγρυπνία.

Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 201807:00′

Χαρμόσυνες Κωδωνοκρουσίες στον Ιερό Ναό Αγ. Τρύφωνα.

07:00′ Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου.

09:30′ Προσέλευση στον Ιερό Ναό των μαθητών των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων της Δ.Ε. Παλλήνης, μετά των Σημαιοφόρων και των Παραστατών της Σημαίας τους.

09:45′ Προσέλευση του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, του Δημάρχου μετά του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης, του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Ε. Παλλήνης, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, του Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος και λοιπών προσκεκλημένων.

10:45′ Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας και Ιερών Λειψάνων του Πολιούχου Αγίου μας, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Παλλήνης.

17:00′ Μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

Γενικός σημαιοστολισμός στη Δ.Ε. Παλλήνης, από 8ης πρωινής της Τετάρτης 31ης Ιανουαρίου 2018 μέχρι το βράδυ (δύση του ηλίου) της 1ης Φεβρουαρίου 2018.

Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, Ιδιωτικών καταστημάτων και κοινοχρήστων χώρων της Δ.Ε. Παλλήνης κατά τις βραδινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου 2018.

Ο Άγιος Τρύφωνας Προστάτης των αμπελουργών

Ο Άγιος Τρύφωνας έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία, ως ο προστάτης των αμπελουργών και στις νεώτερες αγιογραφίες παρουσιάζεται ως νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, να κρατάει με το αριστερό του χέρι «κλαδευτήρι», εργαλείο, με το οποίο γίνεται το κλάδεμα των αμπελιών που είναι και η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου.

Δεδομένου ότι η περιοχή μας από τον 19ο αιώνα, ήταν κατ΄εξοχήν τόπος αμπελώνων, οι κάτοικοι της Παλλήνης πολύ μεταγενέστερα έκτισαν στη μνήμη του τον ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα για να έχουν την ευλογία του και “καλή σοδειά” στην ετήσια παραγωγή τους.

Ενδεικτικό στοιχείο της σύνδεσης που απέδιδαν οι αμπελοπαραγωγοί στον Άγιο Τρύφωνα και στα αμπέλια τους, το γεγονός ότι στον Εξορκισμό του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, αναφέρονται ονομαστικά τα διάφορα ζιζάνια που πλήττουν τα αμπέλια:

“… των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον: Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθείρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων”.