“Γαλάζια Σημαία” στην ακτή Λίμνη (Αλυκή) Σπάτων-Αρτέμιδος

Με Γαλάζια Σημαία η παραλία Λίμνη (Αλυκή) του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος! Η διάκριση είναι καρπός εξαιρετικής, μεθοδευμένης προετοιμασίας υπό τον προσωπικό συντονισμό του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μάρκου και αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην ανάδειξη της παραλίας ως μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής κατά τους θερινούς μήνες.

Η διάκριση ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που είναι και ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της γνωστοποίησης των 486 βραβευμένων ελληνικών ακτών και μαρινών στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.

Ως γνωστόν, η παραλία της Αρτέμιδας εφάπτεται με τη Λίμνη (Αλυκή), εκτείνεται από το τέρμα των λεωφορείων έως τον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος σε μήκος 425 μέτρων με συνολική επιφάνεια περίπου 17 στρεμμάτων. Η είσοδος οχημάτων αποτρέπεται με την τοποθέτηση φυσικών ογκόλιθων σε μια επιφάνεια 4,5 στρεμμάτων και σε ότι αφορά την βραβευμένη ακτή, έχει μήκος περί τα 195 μέτρα.

Αξίζει, τέλος να επισημανθεί ότι με απόφαση της Δημοτικής Αρχής η ακτή θα παραμείνει ελεύθερη για τους πολίτες, χωρίς είσοδο ή οποιοδήποτε άλλο κρυφό κόστος χρήσης (π.χ. τουαλέτες ή ντουσιέρες με κερματοδέκτη κλπ), δεν θα είναι όμως ελεύθερη για τη στάθμευση αυτοκινήτων στην ακτή.

Όπως με κατηγορηματικό τρόπο αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Δημ. Μάρκου, “ο χώρος θα αποδοθεί στη φύση και στους ανθρώπους¨και σε ότι αφορά “την αμμουδιά, με πολύ προσπάθεια και λίγη τύχη θα επιστρέψει στα φυσικά της όρια με την προσοδκία να ξαναδούμε να αναγεννιούνται μικροί αμμόλοφοι…”

«Οι ομορφιές της πόλης μας -καταλήγει ο κ. Δ. Μάρκου- μπορούν να αναδειχτούν από εμάς τους ίδιους γιατί είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να τις προστατεύσουμε».

Σημειώνεται ότι η διάκριση της ακτής Λίμνης με τη “Γαλάζια Σημαία” είναι μία από τις 16 βραβευμένες ακτές της Αττικής.

Οι άλλες 15 ακτές είναι:

Δήμος Σαρωνικού

Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi

Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας

Αυλάκι

Δήμος Μαραθώνα

Σχινιάς/Καράβι

Δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης

Βάρκιζα
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βουλιαγμένη
Βούλα A

Δήμος Γλυφάδας

Γλυφάδα

Δήμος Αίγινας

Αγ. Μαρίνα

Δήμος Πόρου

Ασκέλι/Νέα Αίγλη

Δήμος Κυθήρων

Κακιά Λαγκάδα
Καψάλ

Λίγα λόγια για το θεσμό της “Γαλάζιας Σημαίας”

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Με τις φετινές 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Μάλιστα, φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

Συγκεκριμένα, στη βραβευμένη παραλία του δήμου Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής.

Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.