Με 6 εκατ. € η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τη συνέχιση των μέτρων ψυχοκοινωνικής μέριμνας στο Μάτι

Νέες δράσεις οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ και συνέχιση των παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής μέριμνας, εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης για τους κατοίκους και επιχειρηματίες στο ματωμένο Μάτι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της Περιφέρειας και με στόχο να συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην προσπάθεια αποκατάστασης, οικονομικής ανόρθωσης αλλά και επιστροφής στην κανονικότητα.

Τις νέες δράσεις της Περιφέρειας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εκδηλώσεις μνήμης για τις 102 ανθρώπινες απώλειες που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νέα πρόσκληση του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και για την ίδρυση νέων στις πληγείσες περιοχές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί από το ΠΕΠ Αττικής για τη συγκεκριμένη δράση ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή προτίθενται να μεταφέρουν την έδρα τους στους πληγέντες από πλημμύρες και φωτιές δήμους.

Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 ευρώ και 200.000 ευρώ με 100% χρηματοδότηση.

Ανάμεσα στις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης είναι: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικά, προβολή – προώθηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κ.ά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής “κατά το προηγούμενο διάστημα δρομολόγησε και υλοποιεί τις εξής παρεμβάσεις:

• Έγκριση και διάθεση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 οικονομικής ενίσχυσης λόγω απώλειας εισοδήματος, ύψους 5,8 εκατ. ευρώ σε 369 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα τους δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες και φωτιές, με σκοπό τη στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της τοπικής οικονομίας.

• Λειτουργία Δομής ψυχολογικής υποστήριξης των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η κανονικότητα στη ζωή τους. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στις προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης της δράσης και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των κατοίκων.