Στο 1,15 ευρώ η τιμή μονάδας στα τέλη καθαριότητας του Δήμου Παλλήνης

Ένα ευρώ και δεκαπέντε λεπτά (1,15) θα είναι η τιμή μονάδας για το δημοτικό οικιακό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στη διάρκεια του 2012 και τρία ευρώ και τριάντα λεπτά (3,30) για τους επαγγελματικούς χώρους.

Πρόκειται για το πρώτο ενιαίο τέλος στον νέο Δήμο Παλλήνης και τηρουμένων των αναλογιών σε σχέση με ό,τι ίσχυε πέρυσι σε Ανθούσα, Παλλήνη και Γέρακα, μάλλον είναι οι ενδεδειγμένες τιμές, δεδομένου, ότι το 2010:

  • στην Ανθούσα, η τιμή μονάδας στο οικιακό τιμολόγιο ήταν 0,73 λεπτά
  • στην Παλλήνη 1,07
  • και στο Γέρακα 1,36

Με την τιμή μονάδας στο 1,15 ευρώ προκύπτουν οι ακόλουθες αυξήσεις σε σχέση με το 2010:

  • στην Ανθούσα 0,42 στο τ.μ.
  • στην Παλλήνη 0,08 στο τ.μ.
  • ενώ στο Γέρακα μειώνεται η τιμή μονάδας κατά 0,21 στο τ.μ.

Σε σύγκριση με όμορους Δήμους, κυρίως όμως σε σχέση με Δήμους όλου του λεκανοπεδίου ο Δήμος Παλλήνης, με το ποσόν 1,15 ευρώ το τ.μ., διεκδικεί τη χαμηλότερη τιμή μονάδας στα δημοτικά τέλη και αυτό, ενδεχομένως, να του στερήσει τη δυνατότητα στην διάρκεια του 2012 να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα. Συνυπολογιζομένου του ελλείμματος στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που αναμένεται να καταγραφεί στο ταμείο του ενιαίου Δήμου με την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού έτους, δημιουργείται ένα «γκρίζο τοπίο» για την προοπτική του επόμενου έτους.

Το έλλειμμα, όπως κατ΄επανάληψη έχει γραφεί στον έντυπο «Ν», οφείλεται κατ΄αποκλειστικότητα στις οικονομικές ζημίες που κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος από τον πρώην Δήμο Παλλήνης –δημοτική αρχή κ. Σπ. Κωνσταντά- στο κεφάλαιο «Ανταποδοτικά Τέλη». Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι «κληρονομήθηκαν» μεγάλες οφειλές από καύσιμα και συντηρήσεις οχημάτων του πρ. Δήμου, επίσης, η ετήσια καταβολή ύψους 154.000 ευρώ για αγορά απορριμματοφόρων με μέθοδο leasing και μία σειρά άλλων τιμολογημένων υπηρεσιών που δεν είχαν εξοφληθεί επί δημαρχίας Σπ. Κωνσταντά.

Σε αντίθεση με τον πρ. Δήμο Παλλήνης, η πρ. κοινότητα Ανθούσας παρέδωσε στον ενιαίο Δήμο «νοικοκυρεμένο» ταμείο, δεδομένου ότι τα έξοδα-έσοδα στο τέλος του 2010 ήταν ισοσκελισμένα.

  • Στην ψηφοφορία που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή τιμή μονάδας για το οικιακό και επαγγελματικό δημοτικό τέλος, η μεν πλειοψηφία σύσσωμη και συνεπικουρούμενη από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Δημ. Βελιώτη την υπερψήφισε, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που αντιπρότεινε ως τιμή μονάδας το ποσόν των 0,73 λεπτών του ευρώ. Αρνητική ψήφο έδωσαν και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ., κ.κ. Νίκος Γαβράς και Γιώργος Μπουλμπασάκος. Ο κ. Θ. Γκοτσόπουλος απουσίαζε στο εξωτερικό και με επιστολή του η οποία διαβάστηκε από τον επιλαχόντα του συνδυασμού του κ. Δημήτρη Κοτρώνη, εξέφρασε «την αντίθεσή του προς την πρόταση της δημοτικής αρχής.»
  • Της συνεδρίασης προήδρευσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ν. Καλατζής, δεδομένου ότι ο κ. Τ. Μπουντουβάς δεν προσήλθε. Το έπραξε όμως το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου καταθέτοντας και πρωτοκολλώντας την παραίτησή του, επικαλούμενος στο περιεχόμενό της «προσωπικούς λόγους», τους οποίους, εκτιμούμε, ότι κάποια στιγμή θα θελήσει να δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με το Ν.3852/2010, παρ. 64, η παραίτηση κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακολουθεί η εκλογή του αντικαταστάτη του. Μέχρι και αυτή τη στιγμή πάντως, δεν είναι γνωστό ποιος δημοτικός σύμβουλος θα υποδειχθεί από τη δημοτική αρχή για το αξίωμα του προέδρου, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου είναι «θέση αποκλειστικής απασχόλησης.» Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου αναμένεται –καλώς εχόντων- να γίνει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 οπότε και προβλέπεται η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.