Απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας προκαλεί αναστάτωση στην πόλη. Ομόφωνη αντίδραση του Δ.Σ. Δήμου Ραφήνας

Αιφνιδίασε το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την τοπική κοινωνία η πρόσφατη (11 Δεκεμβρίου 2020) γνωμοδοτική απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας με την οποία, ουσιαστικά, ανακαλείται προγενέστερη γνωμοδοτική απόφαση του (ελήφθη στις 22 Νοεμβρίου 2019) σε σχέση με τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της χερσαίας ζώνης και ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά την περιοχή του Αγ. Νικολάου πάνω από το λιμένα Ραφήνας.

Με την πρώτη απόφαση ο Οργανισμός συμφωνούσε με τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της χερσαίας ζώνης και με τη δεύτερη γνωμοδοτεί υπέρ της διατήρησης του χαρακτηρισμού!

Κοντολογίς, σε διάστημα ενός έτους, ο Ο.Λ.Ρ, εμφανίζεται να αλλάζει απόφαση επί ενός ζητήματος κομβικής σημασίας για την πόλη και το σημαντικότερο, δίχως προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή, συμπεριφορά που αν μη τι άλλο, δεν κολακεύει ούτε τους διορισμένους συμβούλους του Οργανισμού και αναπόφευκτα δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία της πόλης.

Σε συνέχεια της αναπάντεχης αυτής εξέλιξης, η Δημοτική Αρχή συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, έθεσε υπόψη του τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη δεύτερη γνωμοδότηση του Ο.Λ.Ρ. και ομόφωνα εκδόθηκε απόφαση αποδοκιμασίας αλλά και διεκδίκησης από το ΤΑΙΠΕΔ των επίμαχων χώρων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

«Η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αλλαγή στάσης με την απόφαση της Παρασκευής της 11ηςΔεκεμβρίου 2020 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ρ Α.Ε σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της χερσαίας ζώνης και ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά την περιοχή του Αγ. Νικολάου πάνω από το λιμένα Ραφήνας, την οποία πληροφορηθήκαμε χωρίς να μας έχει κοινοποιηθεί επίσημα, είναι σε αντίθεση τόσο με το κοινό αίσθημα όσο και με τις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης και την προοπτική αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου του Δήμου μας.

Η συγκεκριμένη γνωμοδοτική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την ειλημμένη από 22/11/2019 (αρ.πρωτ.6460 και ΑΔΑ: 60ΤΧ469ΗΞ8-ΧΥΠ) του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Ρ Α.Ε με την ίδια ακριβώς σύνθεση των μελών του, όπου έχουν σαφέστατα αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό του προαύλιου χώρου του ιερού ναού του Αγ. Νικολάου από τη χερσαία ζώνη Λιμένος Ραφήνας.

Η ασυνέχεια και η αδικαιολόγητη ασυνέπεια των μελών του ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη συνεργασία Πόλης-Λιμένα και ως εκ τούτου θα πρέπει να μην υιοθετηθεί (θα ήταν ευχής έργον να ανακληθεί) γιατί δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο ούτε λειτουργικές αναγκαιότητες του λιμένα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα σε διοικήσεις που θα πρέπει να συνεργαστούν για να λυθούν ζητήματα ορθής λειτουργίας του δεύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία-τοπόσημο είναι συνυφασμένη στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ανεξαρτήτως της εκκλησιαστικής διάστασης του χώρου-που ούτως ή άλλως ανήκει το εξωκλήσι στο νομικό πρόσωπο της Ενορίας και εκεί θα συνεχίσει να ανήκει σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.

Στο συγκεκριμένο χώρο έχει τοποθετηθεί από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η προτομή του ευεργέτη Φίλιππου Καβουνίδη του ανθρώπου που έσωσε του κατοίκους της Τρίγλιας από την Προποντίδα, κατά την Μικρασιατική καταστροφή και τους έφερε ασφαλείς στον τόπο αυτό, όπου έχτισαν τα νέα σπιτικά τους.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία, αποτελούσε και το λογότυπο του πρώην Δήμου Ραφήνας-πριν την Καλλικρατική ένωση με την Κοινότητα Πικερμίου, για όλους αυτούς τους προαναφερόμενους λόγους. Η τελευταία αναιτιολόγητη γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΡ ΑΕ και αντίθετη με την προηγούμενη δική του απόφαση και είναι σαφέστατο ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την δεδομένη πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης, για απόδοση στις τοπικές κοινωνίες των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενικές εγκαταστάσεις.

Αναμφισβήτητα η θέση και η χρήση του συγκεκριμένου χώρου-τοπόσημου-σύμβολου ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ούτε επιχειρησιακούς ούτε και βοηθητικούς χώρους για τη λειτουργία του λιμένα Ραφήνας.

Καλούμε την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αποδώσει στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των υπό αποχαρακτηρισμό συμφωνηθέντων χώρων (Πάρκο Καραμανλή-Αγ.Νικόλαο-Παραλία Κόκκινο Λιμανάκι-παραλία Μαρίκες), τηρώντας την μέχρι σήμερα υιοθετηθείσα γραμμή, των συνομιλιών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς να εγερθούν θέματα συνεννόησης και δικαίου καθώς και ορθής λειτουργίας Πόλης-Λιμένα”