Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το έργο αποκατάστασης της λεωφ. Κύπρου στο Πανόραμα Παλλήνης.

Ένα «στοιχειωμένο» έργο με χρόνο εμφάνισης το 2003, εισάγεται στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012. Πρόκειται για την λεωφόρο Κύπρου στο Πανόραμα Παλλήνης, η οποία παραμένει σε αχρησία λόγω της εκτεταμένης κατολίσθησης της στα σημεία που εφάπτονται με τον περιβάλλοντα χώρο της ΑΛΕΞ ΠΑΚ.

Ο παροπλισμός της Λεωφόρου Κύπρου έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα ως και σήμερα, με κυρίαρχα την αποκοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί μία δεκαετία και τον επηρεασμό της στατικότητας των παρακείμενων κτιρίων –κατοικιών- δεδομένου ότι οι οικοδομικές «γραμμές» τους εφάπτονται της λεωφόρου Κύπρου.

Το διαχρονικό πρόβλημα αποτέλεσε ως και σήμερα σημείο τριβής μεταξύ των κατοίκων και των δημοτικών αρχών, κατά διαστήματα υπήρξαν εξαγγελίες για την οριστική επίλυσή του, με προεξέχουσα αυτήν του πρ. Δημάρχου Παλλήνης κ. Σπ. Κωνσταντά, ο οποίος, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου τον Οκτώβριο του 2010, ενημέρωσε ότι με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού κ. Θανάση Μπούρα –Βουλευτή Αττικής- εντάχθηκε στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, ποσόν 4.132.202 ευρώ για την «Αποκατάσταση κατολισθήσεων και έργα υποδομών στην οδό Κύπρου Δήμου Παλλήνης».

Παρόλα αυτά, το έργο ουσιαστικά δεν εξελίχθηκε, η λεωφόρος παραμένει παραπλισμένη και μάλιστα με νέες σοβαρές επιβαρύνσεις λόγω των βροχοπτώσεων του τελευταίου τριμήνου, ενώ με έκπληξη διαπιστώνεται, ότι το περιφερειακό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει για το έτος 2012 πίστωση υπέρ του έργου ποσού 260.237,00 ευρώ με την ενημέρωση, ότι “ποσό χρημάτων ύψους 287.438 ευρώ εκταμιεύθηκε το έτος 2011.”

Επειδή, η εγγραφή του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε τον χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντος» (με το επιχείρημα ότι προκλήθηκε από «φυσικές καταστροφές») πρόσφατα εκδόθηκε εγκριτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο υπό τον όρο «να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης εντός 60 ημερών» και επειδή σε ένα τέτοιο έργο, κανείς «κοινός νους» δεν αποδέχεται την μέθοδο της τμηματοποιημένης υλοποίησης, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου είναι αρκετά και σοβαρά.

Δηλαδή:

πως διατηρείται σε διαδικασία υλοποίησης ένα έργο που έπρεπε να είχε αρχίσει εντός των πρώτων 60 ημερών από την ημέρα που το Ελεγκτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του,

που και σε ποιες εργασίες διατέθηκε το ποσόν των 287.438,00,

σε ποιες εργασίες θα διατεθεί το ποσόν της προτεινόμενης για το 2012 πίστωσης ύψους 260.237 ευρώ,

ποια θα είναι η προοπτική του έργου μετά και την εκταμίευση του ποσού των 547.675 ευρώ και τέλος,

υπάρχει να ή όχι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα τόσο σοβαρό έργο όπως αυτό της κατολισθημένης Λεωφόρου Κύπρου;

Ζητούμενο μέσω των προβληματισμών και ερωτημάτων που διατυπώνονται είναι ένα:

έχει προοπτική ολοκλήρωσης το εν λόγω έργο κι αν, ναι, η μέθοδος της «σαλαμοποιημένης» διαχείρισής του είναι η ενδεδειγμένη επιλογή ;

Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι και το βασικό ερώτημα των κατοίκων του οικισμού που έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα της λεωφόρου Κύπρου παραμένει στην κατάσταση που εμφάνιζε το 2003.