Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Σαρωνικού αμφισβητεί την απόφαση της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Ψυτάλλειας

Χριστ. Χριστοφάκη

Καταγγελτικά, υπαινικτικά, με οξύ λόγο και με πνεύμα απόλυτης αμφισβήτησης σε ότι αφορά την απόφαση της ΕΥΔΑΠ για αποχέτευση του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, αντέδρασε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού, κ. Χριστίνα Χριστοφάκη, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο, αλλά, –διατυπώνει την εκτίμηση-

«την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές πιθανόν το ώριμο πρόγραμμα δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων με ΚΕΛ στην περιοχή μας και υπό τον έλεγχο μας, θα έχει απενταχθεί από τα προγράμματα της Κοινότητας και θα έχει ματαιωθεί οριστικά η χρηματοδότησή του που θα μπορούσε να είχε αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2012.»

Η κ. Χρ. Χριστοφάκη –σύζυγος του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου κ. Θόδωρου Πάγκαλου, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής- στην δημόσια παρέμβασή της, την οποία κοινοποιεί προς υπουργούς, βουλευτές και άλλους θεσμικούς φορείς, σε σχέση πάντα προς το ζήτημα της αποχέτευσης, εκθέτει σειρά απόψεων, προβλέψεων και κρίσεων, οι κυριότερες των οποίων, συνοπτικά εκτιθέμενες έχουν ως εξής:

(τις παραθέτουμε, δεδομένου ότι ο Δήμος Παλλήνης από κοινού με το Δήμο Σαρωνικού σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΕΥΔΑΠ στο συμβούλιο της 16ης/1/2012, θα συνδεθούν αποχετευτικά με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας)

Για λόγους ψηφοθηρικούς, ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου Π. Φιλίππου απέφυγε να πάρει θέση προεκλογικά για τη χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Δήμο Σαρωνικού. Ιδιαίτερα ο τότε Πρόεδρος Παλαιάς Φώκαιας και νυν «διορισμένος» διάδοχος του Δημάρχου, Μ. Τσαλικίδης, μετά την ενδεχόμενη αναζήτηση άλλης ενδόξου πολιτευτικής περιπέτειας από τον Π. Φιλίππου, δημαγώγησε ασύστολα διογκώνοντας το θέμα.

Μετά τις εκλογές και βλέποντας τις προθεσμίες να πλησιάζουν για την ένταξη ή την απένταξη του ώριμου και ολοκληρωμένου από άποψη μελέτης και προδιαγραφών έργου της αποχέτευσης στο ΕΠΠΕΡΑΑ, όπου θα χρηματοδοτείτο με κοινοτικά κονδύλια ύψους 170.000.000 ευρώ, ξέχασαν τις προεκλογικές κραυγές και οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε ομόφωνη απόφαση για την ανάγκη δημιουργίας ΚΕΛ, όπως προέβλεπε το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τότε όμως μια περίεργη συμμαχία, ύποπτων προσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων που επιδίδονται σε μπίζνες, καθηγητών και επιστημόνων, οι οποίοι επιθυμούσαν να ξεκινήσουν νέες μελέτες από την αρχή για ευνόητους λόγους και ίσως διαφόρων «αφελών» οικολόγων που αγνοούν το θέμα διότι δεν το έχουν μελετήσει, άρχισαν να πιέζουν τον Μ.Τσαλικίδη για να επανέλθουν στην αρχική άρνηση για τη δημιουργία ΚΕΛ στο Δήμο μας.

Τότε επήλθε και ως από μηχανής Θεός απόφαση της ΕΥΔΑΠ που προέβλεπε απλώς ότι υπάρχει χώρος στους αγωγούς της για μεταφορά λυμάτων μέσω του δικτύου της στην Ψυτάλλεια, αφού πρώτα θα έχουν «ταξιδέψει» σε όλη την Αττική.

Ταυτόχρονα και άλλοι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής εγκατέλειψαν τα ΚΕΛ και πήραν και αυτοί πανηγυρικά το δρόμο για την Ψυτάλλεια, δηλαδή το δρόμο της δημαγωγίας. Κανείς βέβαια δε πρόσεξε ότι ισχυρότατοι δήμοι, όπως ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Κερατσινίου και βέβαια ο άμεσα ενδιαφερόμενος Δήμος Σαλαμίνας αντέδρασαν εντονότατα στην προσθήκη νέου φορτίου στην ήδη κορεσμένη εγκατάσταση της Ψυτάλλειας.

Επίσης, κανείς δεν έχει προσέξει ότι οι Δήμοι Ασπροπύργου, Φυλής και Αχαρνών, που στεγάζουν ήδη την υποδοχή των στερεών μας αποβλήτων, αρνούνται να δεχτούν την σε στερεή κατάσταση πρόσθετη λυματολάσπη, που θα προκύψει από την επεξεργασία και των δικών μας υγρών αποβλήτων στην Ψυτάλλεια.

Πότε θα γίνει η σύνδεση με την Ψυτάλλεια των Μ.Τσαλικίδη και Π.Φιλίππου; Σε μερικές εβδομάδες θα πρέπει να ρωτήσουμε τους νέους ιδιοκτήτες της ΕΥΔΑΠ που θα έχουν προκύψει από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και θα λειτουργούν με κριτήρια της αγοράς, ενώ ο θίασος των Μπάρδη, Λέκκα και άλλων θα έχει εξαφανιστεί μαζί με τις υποσχέσεις τους.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι το 2014 θα ζούμε ακόμα με τους βόθρους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας, για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους επισκέπτες μας και για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Στις εκλογές του 2014 η αποχέτευση θα είναι το κεντρικό θέμα και θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτούς που θα την είχαν κατασκευάσει και θα την είχαν θέσει στη διάθεσή σας και στην παράταξη Φιλίππου-Τσαλικίδη, «την παράταξη των βόθρων».