Μειώνονται οι τιμές ζώνης ακινήτων στους Δήμους: Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου και Κρωπίας

Μειώσεις στο σύνολο των τιμών ζώνης των ακινήτων στους Δήμους, Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου και Κρωπίας αναμένεται να προκύψουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μειώσεις θα προκύψουν για τα ακίνητα που έχουν τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στην κατηγορία αυτή ανήκουν (και) τα ακίνητα των παραπάνω Δήμων.

Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές ζώνης παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή, θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν τροποποιείται καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων ήταν τον Μάρτιο του 2007.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά προχωρεί σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, (π.χ. Λόφος Έντισον Παλλήνης) όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.

Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί – και μάλιστα αναδρομικά – η απόφαση του ΣτΕ.

Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, από το αρμόδιο υπουργείο αναφέρεται ότι θα υπάρξει πρόβλεψη να επαναυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ.

Τέλος, αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια του είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων. (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις νέες αντικειμενικές τιμές στους Δήμους: Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας-Πικερμίου και Κρωπίας: