8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό του Γέρακα το 10ο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Το 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας πραγματοποιείται στις 8 & 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, (αρχαίος Γαργηττός) με συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης και των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας, “Κήπος Αθηνών” & “Κήπος Θεσσαλονίκης”.

Το πρόγραμμα των εργασιών του Συμποσίου

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020
17.00-17.10 Έναρξη συμποσίου Αθ. Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης
17.10-17.30 Χαιρετισμοί Χρήστος Γιαπιτζάκης, «Κήπος Αθηνών»,
Εκπρόσωπος «Κήπου Θεσσαλονίκης»,
Εκπρόσωποι άλλων «Κήπων»

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

17.30-18.00 Ενότητα Α: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ Παρουσίαση: Κάτια Κρέτση
17.30-17.45 Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία Μαρτέλα Σινάνη
17.45-18.00 Συνεισφορά του Επίκουρου στην Ανθρωπότητα, Τάκης Παναγιωτόπουλος – Αντώνης Μπιλίσης
18.00-18.20 Διάλειμμα – Επιτοίχιες Ανακοινώσεις
18.20-18.45 Θεατρικό δρώμενο-Σκηνή από το έργο: “Ενας Ευτυχισμένος Έλληνας”
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης, Σκηνοθέτης: Σταύρος Σπυράκης. Ηθοποιοί: Γιώργος Κλώνης, Τάκης Γιαβής, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Νίκη Τριανταφύλλου
18.45-20.30 Ενότητα Β: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΚΕΨΗ
Στρογγυλή Τράπεζα-Συζήτηση Συντονιστής: Χρήστος Γιαπιτζάκης
18.45-19.00 Επίκουρος, ο ανθρωπιστής φιλόσοφος Θεοδόσης Πελεγρίνης
19.00-19.15 Επικούρεια Βιολογική Ηθική φιλοσοφία Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης
19:15-19:30 Επικούρεια διαχείριση του στρες Γιώργος Χρούσος
19.30-19.45 Επικούρεια Φυσική: Άτομα και Κενό Τάσος Λιόλιος
19.45-20.00 Επίκουρος και Πολλοί Κόσμοι στο Σύμπαν Διονύσης Σιμόπουλος
20.00-20.15 Επίκουρος και Εξερεύνηση Ζωής σε άλλους Πλανήτες Σταμάτης Κριμιζής
20.15-20.30 Συζήτηση
21.30 Συμπόσιο σε ταβέρνα

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020
Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Παρουσίαση: Χριστίνα Τούμπα

10.00-11.00 Ενότητα Γ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
10.00-10.15 Επικούρεια φιλοσοφία και Διατροφή Κλέα Νομικού-Τσαντσαρίδη
10.15- 10.30 Η Επιστήμη ως μέσο και ως αυτοσκοπός Δημήτρης Άλτας
10.30- 10.45 Οι πολύτιμες πέτρες της Φιλοσοφίας Γιάννης Αβραμίδης
10.45-11.00 Διάλειμμα – Επιτοίχιες Ανακοινώσεις
11.00-13.00 Ενότητα Δ: Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
11.00-11.15 Για τον σκοπό της ζωής Ευάγγελος Μίχος – Αντώνης Μπιλίσης
11.15- 11.30 Το εγχειρίδιο του επικούρειου σοφού Αριστοτέλης Κερασοβίτης
11.30- 11.45 Επικούρεια φιλοσοφία και καθημερινή ζωή Μηνάς Πατσουράκης
11.45-12.00 Η κληρονομιά μιας επικούρειας φιλοσοφικής παράδοσης
από την αρχαιότητα και από την σύγχρονη εποχή \ Λεωνίδας Αλεξανδρίδης
12.00-13.00 Διαχρονική συνεισφορά του Επίκουρου στην φιλοσοφία Στρογγυλή Τράπεζα-Συζήτηση με το κοινό Συντονιστής: Αντώνης Μπιλίσης

Ομιλητές
Γιάννης Αβραμίδης – Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκδότης, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο εκδοτικός οίκος του ΘΥΡΑΘΕΝ έχει μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της ελληνιστικής και της ύστερης αρχαιότητας. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει σημαντικά έργα Επικούρειας φιλοσοφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Λεωνίδας Αλεξανδρίδης – Είναι Πολιτικός Μηχανικός και ζει στην Αθήνα. Έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει διαλέξεις και έχει μεταφράσει πολλά κείμενα για την Επικούρεια φιλοσοφία για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα οποία είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο (www.epicuros.gr). Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”.

Δημήτρης Άλτας – Είναι Ιατρός Καρδιολόγος και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολείται με την Αρχαία Ελληνική ιστορία και Φιλοσοφία. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Θεσσαλονίκης”.

Χρήστος ΓιαπιτΖάκης – Είναι μισός Κρητικός και μισός Μακεδόνας (Δράμα). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία “Επικουρείων Δόξαι” και “Φιλοδήμου Περί Παρρησίας” και “Ένας ευτυχισμένος Έλληνας”. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”.

Αριστοτέλης Κερασοβίτης – Ζει στα Τρίκαλα και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Τρικάλων”, συγγραφέας του βιβλίου ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ.

Σταμάτης Κριμιζής – Είναι ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της NASA και της ESA. Από το 1963 μέχρι πρόσφατα, σχεδίασε και κατασκεύασε 21 όργανα και επεξεργάστηκε τα δεδομένα τους, ως κύριος ερευνητής ή και συνεργαΖόμενος, στις διαστημικές αποστολές της NASA/ESA στον ήλιο, σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αλλά και έξω από αυτό.

Τάσος Λιόλιος – Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την φυσική σωματιδίων και αστροσωματιδίων και την ανάπτυξη ανιχνευτών σωματιδίων και ακτινοβολίας. Είναι συγγραφέας μιας σειράς εκδόσεων στους παραπάνω τομείς. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Θεσσαλονίκης”.

Ευάγγελος Μίχος – Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Ασφαλιστής και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Θεσσαλονίκης”.

Κλέα Νομικού-Τσαντσαρίδη – Είναι Κλινική Διατροφολόγος με MSc στη Νευροψυχολογία, PhD στην Αθλητική Διαιτολογία. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”.

Αντώνης Ν. Μπιλίσης – Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης Παρ’ Αρείω Πάγω. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι εκ των ιδρυτικών μελών των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Θεσσαλονίκης”.

Τάκης Παναγιωτόπουλος- Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πληροφορική. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου www.epicuros.gr και συγγραφέας του βιβλίου “Τόμας Τζέφερσον – Είμαι κι εγώ Επικούρειος”. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”.

Μηνάς Πατσουράκης – Ζει στην Χαλκίδα και έχει ενεργό ρόλο στην αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Χαλκίδας”.

Θεοδόσης Πελεγρίνης – Είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και πρύτανης (2010 ως το 2014).

Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης – Είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Διονύσης Σιμόπουλος – είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική και πλούσια συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση.

Μαρτέλα Σινάνη – Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Δικηγόρος και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Θεσσαλονίκης”.

Γιώργος Χρούσος – Είναι Oμότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου ΤΖώρτΖταουν (ΗΠΑ). Είναι μεταξύ των 250 πλέον καταξιωμένων κλινικών ερευνητών του κόσμου και ονομάστηκε “Δρ Στρες” για τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις των νευροβιολογικών και ενδοκρινολογικών μηχανισμών του στρες.

Ο ΘΕΣΜΟΣ

Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα(κατόπιν Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το Γέρακα. “Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών”.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, ως κληρονόμο του αρχαίου Δήμου Γαργηττού, τον Φεβρουάριο κάθε έτους.