Τέθηκε σε λειτουργία το Σπίτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του Δήμου και πολυάριθμων πολιτών, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου το Σπίτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 24 στα Καλύβια, όπου θα στεγάζονται στο εξής το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και την Περιφέρεια Αττικής, όπως επίσης και το Βοήθεια στο Σπίτι.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Πρωτοσύγκελο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Πατέρα Ιερόθεο, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Νικόλαου και τον Πατέρα Εφραίμ.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Γ. Βλάχος και Α. Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Α. Αττικής κ. Π. Φιλίππου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Μ. Κόλλια, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κ.κ. Σ. Γκέραλης, Ε. Χαρίτος, Β. Μπούτσης και Σ. Γκίνης, ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Ι. Αδάμης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» κ. Δ. Λιοδακάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΣΑ κ. Β. Αλεξόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Α. Γκούμα, Η. Μπουκοβάλας, Ε. Ζεκάκος, Α. Πέγκας, Α. Αθανασόπουλος και Σ. Μιχαηλίδου, οι Πρόεδροι των Δ.Κ. Καλυβίων, Π. Φώκαιας και Κουβαρά κ.κ. Γ. Κολαξής, Α. Παπουτσής και Ι. Κίτσος αντίστοιχα, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Μπουλαμάτση, Μ. Συριανάκη, Μ. Μπιτχαβά, Α. Μενεγάκης, Ζ. Χατζηκωνσταντίνου και Ε. Λαζαρίδου, οι Πολιτευτές κ.κ. Θ. Αυγερινός και Χ. Ξάνθη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ. Χ. Κυνηγαλάκης, ο Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ Σαρωνικού Νέας Δημοκρατίας κ. Σ. Χυσίρογλου και ο εκπρόσωπος του κ. Α. Μαρτίνου, κ. Γ. Παγώνης.

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης «Επενδύσαμε στη διαμόρφωση αυτού του κτιρίου, για να διασφαλίσουμε αφενός επαρκείς και κατάλληλους χώρους, για τη σωστή λειτουργία όλων των δομών. Επιπλέον, όμως, για να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο «πόλο» κοινωνικής φροντίδας. Ένα χώρο προσιτό και εύκολα προσβάσιμο από όσους χρειάζονται βοήθεια. Ένα χώρο στον οποίο μπορούν να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια.»

Ο κ. Σωφρόνης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Δήμος Σαρωνικού έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία Γραφείου Προώθησης Απασχόλησης και Ένταξης στην Αγορά Εργασίας, το οποίο θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο, όπως και ΚΕΠ Υγείας.

«Το κτίριο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής.

Δεσμευθήκαμε προεκλογικά να δημιουργήσουμε στο Δήμο Σαρωνικού ένα αξιοπρεπές δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τη δέσμευση αυτή την έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, με ευθύνη, με συνέπεια και δουλειά.

Την έχουμε πραγματοποιήσει, χάρη στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων, που έχουν αφιερώσει το χρόνο τους, τις γνώσεις τους, την ενέργειά τους, την ψυχή τους» ανέφερε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, απευθύνοντας ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Σταμάτη Γκίνη, τον οποίο και τίμησε με αναμνηστική πλακέτα, στα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και στους εθελοντές και χορηγούς, για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κατέληξε λέγοντας ότι «Το κτίριο αυτό ενοικιάστηκε και πληρώνεται από ιδίους πόρους του Δήμου, όμως σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά και να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες τόσο εμού όσο και όλων των κατοίκων του Σαρωνικού στον κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο, που εκπροσωπείται σήμερα από τον κύριο Γιώργο Παγώνη, τον οποίο επίσης ευχαριστώ για την άριστη και άμεση συνεργασία μας.

Το ίδρυμα ΑΙΓΕΑΣ του κυρίου Μαρτίνου ανέλαβε την ανακαίνιση του νέου αυτού κτιρίου, όπως και την αποπεράτωση ενός δημοτικού κτιρίου στην Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου, εμβαδού μεγαλύτερου από 250 τ.μ., στο οποίο το επόμενο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει το δεύτερο Σπίτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας της παραλιακής ζώνης.»

Στον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Π. Φιλίππου στην σύντομη ομιλία του επισήμανε ότι για τον Δήμο Σαρωνικού μέσω του ΠΕΠ Αττικής, χρηματοδοτούνται το Κέντρο Κοινότητας του δήμου με το ποσό των 112.320,00€, καθώς και οι «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών – Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο» προϋπολογισμού 243.360,00€.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του ο κ. Π. Φιλίππου μίλησε για την ανάγκη στήριξης της όλης προσπάθειας από τους πολίτες και κυρίως τους εθελοντές, η συμβολή των οποίων θεωρείται απαραίτητη και καθοριστική για την επιτυχία των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το νέο «Σπίτι» των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού θα στεγάζει τρεις κοινωνικές δομές:

• Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σαρωνικού, μια νέα δομή, που θα λειτουργήσει ως συμπληρωματική δομή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου. Στόχος της λειτουργίας του είναι η περαιτέρω υποστήριξη του δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.

Ωφελούμενοι στα Κέντρα Κοινότητας είναι οι πολίτες που διαμένουν στην περιοχή, κατά προτεραιότητα άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, Ρομά, ΑμεΑ και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σαρωνικού είναι ένα από τα 10 κέντρα της Ανατολικής Αττικής και τα 55 σε ολόκληρη την Αττική, τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των όποιων για τρία (3) έτη έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000,00€ εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας (09) «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του ΠΕΠ Αττικής και αφορά σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

• Το Κοινωνικό Φαρμακείο: νέα δομή, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ή δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

• Το Κοινωνικό Παντοπωλείο: δομή που ήδη λειτουργεί στο Δήμο Σαρωνικού, για την παροχή τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής κ.ά. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.